Колосален проблем с машините за гласуване. Говори Мишо Константинов

По думите му в Европа са изхвърлили машините

Колосален проблем с машините за гласуване. Говори Мишо Константинов | StandartNews.com

До 3 години машините за гласуване може да спрат да работят и ако България продължи да използва само тях за вотове това ще създаде много сериозен и скъпоструващ проблем за страната. Това стана ясно от думите на математика и експерт по изборните системи проф. Михаил Константинов.

"Не трябва да изхвърляме машините за гласуване, ние дадохме около 100 млн. лв. На тях им изтича гаранционният срок. Тези устройства така се правят нарочно. След 3 години можем да очакваме те да излязат от строя, защото никой не гарантира по-дълъг живот. Машините са причината за ниската активност на изборите", заяви Константинов в интервю за бТВ.

Той обясни, че на смесеното гласуване през април миналата година 75% от хората, влизащи в секцията са избирали хартията, а 25% машината.

“След това имаше три избора, през юли и ноември миналата година, и октомври тази година, а избирателите намаляха с около 600 000. Това е показателно. Не, че се страхуват хората, а се притесняват да не се изложат”, каза Константинов.

По думите му в Европа са изхвърлили машините. “В Европа почти не се гласува с машини, само в няколко града в Белгия. В Ирландия дадоха пари за машини и ги изхвърлиха”, добави Константинов.

“Ние купихме машини, ангажирахме експертиза, но не се събрахме да видим какво могат да правят тези машини и как могат да ни подобрят качеството”, заяви Румяна Дечева от обществения съвет към ЦИК.

Тя подчерта, че в нито една страна в Европа няма толкова подправени изборни протоколи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай