Събота,

Колко ще ни струва газът от САЩ? Управляващите в неведение

От: Рачо Рачев -
2086
Колко ще ни струва газът от САЩ? Управляващите в неведение
A
A
A

Количества газ, които са договорени от премиера Кирил Петков в САЩ, ще се доставят с кораби и договорите ще бъдат сключени от "Булгаргаз". След като имаме договор, ще станат ясни и датите, на които ще бъдат направени доставките и тогава ще бъдат договорени слотове, в които да бъдат разтоварени корабите. Не мога да обявя цена. В обявената от "Булгаргаз" цена се визира, че тя е за юли, нека да видим какво ще покаже ценообразуването за май и юни", заяви пред БНТ Радослав Рибарски, председател на енергийната комисия в парламента и член на временната комисия за проверка на спрените доставки от "Газпром".

Той подчерта, че наредбата по ценообразуване е спазена. "В момента ще получим по-ниска цена от това, което руският газ е базиран на борсовите цени, които в момента са от 95 до 100 евро, така че не виждам как колегите от опозицията стигат до 120 лева цена за руски газ, до момента цената беше 142 лева за месец април, няма как да очакваме такова чувствително спадане на цената", допълни Рибарски.

Според него временната комисия ще изчисти тези сметки. "Нека да се изслушат всички страни. Нямаме притеснения, че има нещо нередно. Засекретяването се прави по определени правила, ако това е нужно да се засекрети част от нея, за да поне ние да имаме пълната информация. Търговската тайна е част от договореностите и почти никоя страната не обявява открито своите договорености", добави депутатът от "Продължаваме промяната".

Относно това дали е възможно други държави да плащат в рубли той коментира, че това зависи от техните решения и дали ще се съобразят с позицията на Европейския съюз. Радослав Рибарски беше категоричен, че България си изпълнява договора и е коректна страна в тези двустранни взаимоотношения. "В "Чирен" количествата са около 20%, но идеята е да се нагнетява от количествата, които ще получим", поясни Рибарски.

Относно ембаргото за внос на руски петрол няма промяна в позицията на България, водят се разговори. "Има разбиране на нашите аргументи, рафинерията не може да замени доставките на нефт с други източници, в момента доставките са за няколко дни през Черно море, ако трябва да се минава през Босфора и от Близкия изток да се правят доставки периодът се увеличава сериозно, технологично се налагат промени", уточни Радослав Рибарски.

„Факт е, че България за първи път ще навлезе на пазара на втечнен газ като директен получател. Все още има неяснота относно доста елементи от формирането на крайната цена. Когато природният газ влезе в България, тогава ще е ясно и каква ще бъде тя”, коментира пред Нова телевизия депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

„Когато става въпрос за кораб, има много неизвестности. Може да има забавяне и съответно доставките да се оскъпят. Друго е, когато получаваш природен газ през тръба”, коментира още Стойнев.

„Все още нямаме дългосрочен договор, но е хубаво, че Петков ясно заяви, че той ще бъде подписан с „Булгаргаз”, т.е. няма да има посредници, а така разбира се ще има по-ниска цена”, посочи депутатът.

Той предупреди, че не бива да се очаква, че втечненият газ се складира някъде и очаква купувачи. По думите му много държави от години са резервирали конкретни количества.

„Аз самият през 2013 г. съм бил и в Алжир, и в Катар. В Алжир директно заявиха, че нямат налични свободни капацитети за друга държава, защото те захранват Франция, Португалия и Испания. В Катар искат доста сериозни дългосрочни договори. В момента Германия не успява да се споразумее с Катар. В същото време те искат, ако имат излишни количества, да могат да ги предоставят на други държави членки, но от катарска страна се отказва”, посочи Драгомир Стойнев.

Депутатът заяви още, че не приема твърденията на опозицията, че се действа извън рамките на ЕС. „Ние сме поставени в ситуация,  която е следната: има държави като нас, които отказаха да плаща в рубли и бяха наказани. Очакванията бяха, че ще има и други наказани държави, но това не се случва. Тогава -  всички държави в ЕС равнопоставени ли сме”, запита той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички