Петък,

Кои мутри са вън и кои - вътре?

От: Редактор -
A
A
A

Президентът не е посочил категорично кои са мутрите във властта.

Това заяви Димитър Стоянов, главният секретар на президента Радев в студиото на "Лице в лице" по БТВ.

На уточняващия въпрос на водещата, че само ГЕРБ са във властта Димитър Стоянов така и не можа да обясни кого точно е визирал държавният глава с призива са "Мутри вън", който стана емблема на протестите през лятото.

Изборите не бяха насрочени за 28-и март, за да не съвпада с датата за промяна на часа. Иначе основната цел е да се осигури достатъчно време, за да може и изпълнителната, и законодателната власт да си свършат работата и да проведат едни честни избори в условията на пандемия.

Това сподели в студиото на "Лице в лице" по bTV главният секретар на президента Димитър Стоянов.

"По време на консултациите самата г-жа Караянчева заяви, че на парламента е необходима една седмица, за да осигурят честен вот. Освен това нямаше как изборите да бъдат на по-късен етап, защото това би означавало да оставим това правителство без контрола на парламента", посочи Стоянов.

На 17 януари 2020 г. имаше среща за промяна в Изборния кодекс в президентството с всички възможни институции. За съжаление на тази работна среща нямаше представители нито на ГЕРБ, нито на Обединени патриоти, нито на изпълнителната власт. Още ми е чудно защо още тогава не се направиха всички промени по Изборния кодекс.

По отношение на тези консултации бе констатирано, че не е направено нищо – нямаме машини, нямаме договор за машините, нямаме здравен протокол, няма методика, по която да бъдат тествани тези машини...

Ами как ще гласуват българите в чужбина? Сутринта чух предложението да дойдат със самолет, за да си пуснат гласа. Подобна шега показва какво е отношението на законодателната власт по отношение на гласуването в чужбина, коментира още главният секретар на президента.

Предложението на българите в чужбина бе заявено съвсем ясно – гласуване по пощата, но управляващите казаха, че нямало време. Пак ще попитам – какво направиха властите, за да осигурят правото на вот на българите в чужбина?'', попита Димитър Стоянов.

По думите му изпълнителната и законодателната власт имат достатъчно време до 4 април да се справят с проблемите, ако имат воля да го направят. Според него обаче това, което демонстрират в момента управляващите, е, че не желаят да се справят с поставените проблеми.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички