Коалиционният съвет решава съдбата на министрите в оставка

Коалиционният съвет решава съдбата на министрите в оставка | StandartNews.com

Съдбата на тримата министри в оставка ще стане ясна днес, когато коалиционният съвет на управляващите - ГЕРБ и „Обединени патриоти", се събира отново точно след седмица. Трябва да се реши дали те изобщо да бъдат внесени в деловодството на парламента.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков депозираха оставките си на 31 август, след като те бяха поискани от премиера Бойко Борисов по-рано през деня заради катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. Новината съобщиха на брифинг Радев и Нанков, като обясниха, че Московски отсъства, защото е в болнични.

Вътрешния министър изтъкна, че оставките са морален ангажимент и отговорност, който носят като политици в тези три министерства. Радев добави, че освен, че нямат персонална вина, очевидно министерствата им не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия." Той изтъкна, че МВР е подало седем сигнала за опасния участък, където се преобърна автобусът в събота, но оттам нататък отговорност имат други министерства. Николай Нанков видя пропуск в координацията между министерствата, но и в контрола на движението по пътищата. Неочакваните оставки предизвикаха истинска политическа буря сред коалиционните партньори. Обединените патриоти се обявиха против.

След близо 4-часово заседанието на Коалиционния съвет на управляващите, на което се събраха при премиера Бойко Борисов, за бъдещето на правителството, партньорите се разбраха, че остават заедно.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че към настоящия момент има само подадени оставки, няма взето решение от коалиционния съвет. Темата за всяка една от подадените оставки ще бъде обсъдена днес на Коалиционен съвет, когато ще бъде свързана с процедурите в НС. Дали ще бъдат приети оставките, има капитан на отбора, има Народно събрание – те ще преценят, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев. С призив към премиера излязоха от Съюза на международните превозвачи с категоричната подкрепа към досегашната работа на министъра на транспорта Ивайло Московски. В негово лице, транспортният бранш в България срещна пълно разбиране на проблемите в транспорта. Коалиционните партньори от Обединени патриоти смятат, че оставките в случая са излишни, но как ще гласуват, ще стане ясно след днешното обсъждането.

Партньорите ще обсъдят и имената на новите министри, които евентуално да седнат на местата на Радев, Московски и Нанков. Тримата най-вероятно ще се върнат в Народното събрание като депутати, а заместниците им си тръгват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай