КНСБ готова да оглави работнически стачки

КНСБ готова да оглави работнически стачки | StandartNews.com

Пловдив. "Не предвиждам дълъг живот на това правителство и се опасявам, че следващите дни социалният гняв ще помете всичко". Това обяви в Пловдив лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му всичко това ще дестабилиза страната. Синдикалистът заяви още, че при такава ситуация КНСБ е готова да оглави индустриалните конфликти.

"Според анализите на профсъюза кабинетът на Пламен Орешарски не е изпълнил необходимите социални мерки, с изключение на увеличеното обезщетение за майките и еднократната помощ за първолаци. 51 % от българите живеели с доход под 310 лева, а от началото на годината до момента само в Пловдивски регион са постъпили 1000 сигнала за неплатени работни заплати. Настояваме и за 10 процентно увеличение на работните заплати, които са замразени вече четири години", допълни Димитров.

Поясни, че увеличението не може да е на всеки по равно, а според атестацията и оценката за приноса. Синдикатите са категорични, че трябва да се повиши и максималният осигурителен доход, както и минималният размер на обезщетението за безработица, което не можело да е по-малко от минималната работна заплата.

"Внесли сме законопроект за криминализиране на укриването на задължителните осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, задължителното пенсионно и задължителното здравно. За да има ниско ниво на данъците, трябва да се събират данъци от всички, които дължат. Или всеки плаща, или вдигат данъците", каза синдикалният лидер и напомни, че два милиона българи не плащат здравни вноски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай