Кметове се обединяват за подобряване на бизнеса

С тяхна помощ Орешарски подобрява закона за обществени поръчки

Кметове се обединяват за подобряване на бизнеса | StandartNews.com

София. Всички кметове са обещали да работят заедно с държавата за намаляване на административната тежест върху бизнеса. Това е много важно за фирмите, защото една не малка част от регулаторните режими са въведени от местните власти. Това обясни премиерът Пламен Орешарски на среща с управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Кметовете са обещали и да окажат съдействие и за подобряване на закона за обществените поръчки, с което да се даде възможност максимален брой фирми да могат да кандидатстват и да печелят търговете.

Орешарски уточни, че на всяка регулярна сбирка на НСОРБ ще присъства по един секторен министър, за да може да продължи диалогът между централната и местните власти. "Ще се стремим на всяка регулярна сбирка на Сдружението на общините да осигуряваме по един секторен министър", заяви премиерът.

През октомври ще се проведе годишната среща на общините в България, на която да бъде подписано споразумение за партньорство между правителството и местните власти. Основната цел на споразумението е да се предприемат мерки за продължаване на децентрализацията, оттеглянето на държавата и представянето на повече отговорности на общините. Кметовете са поставили искане пред правителството да направи всичко възможно за намаляване до минимум опасността от загуба на финансови средства на общините по европрограмите.

Поискахме и при съставяне на бюджет за 2014 г. да видим, че местните власти са приоритет като се предвидят повече бюджетни средства за капиталови разходи и изравнителни субсидии, заяви кметът на Пазарджик- Тодор Попов, който е и председател на Националното сдружение на общините в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай