Ключова новина за балотажа, какво става с машините

Съобщение от Министерство на електронното управление

Ключова новина за балотажа, какво става с машините | StandartNews.com

Успешно приключи процедурата по довереното изграждане на софтуера за машините от експерти към Централната избирателна комисия. Това е софтуерът, който ще се инсталира на машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5-ти ноември.

Софтуерът е заключен с ключ, съставен от три различни пароли на трима от членовете на ЦИК на лаптоп на ЦИК. Никой друг, освен членовете на Комисията, нямат достъп до ключа.

Вече денонощие програмистите в министерството на електронното управление работят, за да завършат процеса по удостоверяването на машините за балотажа в неделя. Днес следобед експерти на ЦИК започнаха довереното изграждане на софтуера, който ще бъде инсталиран на машините. Това обаче не е достатъчно, за да стигнат машините до секциите. Необходим е и доклад, подписан от министерството и институтите по метрология и стандартизация.

„Кога ще стане това, трябва да отговорят трите институции, но трябва да стане в разумен срок, за да бъдат инсталирани машините и транспортирани до СИК-овете. Каквото трябва, е направено от ЦИК, каквото трябва се прави и от трите институции, за да бъде удостоверено навреме съответствието”, каза Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК. 

В процедурата се включиха и повечето от партиите в парламента. А министерството на електронното управление отвори вратите си, за да могат гражданите да следят процеса. Първи дойде Иван Александров, който чул по радиото за възможността.
9:49 Просто да видя за какво става най-общо въпрос!

„И въпреки че процеса е разбираем само за експертите, за Иван е достатъчно, че може да присъства”, каза Иван Александров и допълни, че когато има откритост и прозрачност има доверие. „Аз лично аз гласувам с машина, доверявам се”, каза Александров.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева каза: „Това, което виждаме в момента е теста на софтуера, различни сценарии, за да е сигурно, че ще бъде отчете вота ни. Бюлетината да бъде същата като това на екрана ни”.

А времето бързо напредва. „Това са личните ми притеснения, дали екипите ще успеят, за да гласуваме в неделя с машина. Като гражданин аз не приех решението на ЦИК, затова подадох жалба пред ВАС”, каза Пенева.  

Росица Матева обясни за сроковете. „Не мога да ви кажа какъв е разумният срок - ще се инсталират по-малко машини, отколкото за първия тур, няма определен срок в Изборния кодекс. Всички работим така, че да се случи машинното гласуване”, каза тя.

А вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел застана зад министерството на електронното управление. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай