Кирил Петков кмет на София? Тайната падна

Никола Минчев проговори

Кирил Петков кмет на София? Тайната падна | StandartNews.com

„Същото мнозинство, което избра Иван Гешев преди 3 години и половина, което го защитаваше доста сериозно в предходните 2 процедури, които бяха за неговото освобождаване, внесени от Янаки Стоилов и Надежда Йорданова като министри на правосъдието - това са хората, които стояха зад "отстрелването" на Гешев”.

ВИЖ ОЩЕ: Първи имена за кмет на София. Две големи изненади

Така зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ПП - ДБ Никола Минчев коментира в ефира на Нова телевизия отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор.

Той се съгласи с мнението на колегата си Атанас Атанасов, който заяви, че ГЕРБ и ДПС стоят зад голяма част от състава на ВСС, избрал Борислав Сарафов като изпълняващ функциите на главен прокурор, след отстраняването на бившия обвинител №1 Иван Гешев.

Според Минчев изборът на Сарафов не влияе добре на бъдещите промени, които кабинетът предвижда.

„Реформата в Конституцията, която търсим, цели да промени изцяло фигурата на главния прокурор”, категоричен е народният представител. По думите му който и да заеме поста, трябва да бъде с ограничена власт.

Бившият председател на Народното събрание уточни, че конституционната реформа може да отнеме половин година, а това време е напълно достатъчно ВСС да се задейства и да избере нов главен прокурор. По думите му няма как партиите да се намесят в този процес, защото това ще означава, че се месят в независимостта на съдебната власт. Единственото, което политическите сили могат да сторят, е по-бързо да приемат необходимото законодателство за реформиране на ВСС.

Според Минчев изборът на Борислав Сарафов за изпълняваш длъжността главен прокурор не отговаря на закона, тъй като липсват конкретни текстове, в които да се посочи кой орган има право да го направи. Решението беше взето на заседание на прокурорската колегия на ВСС, а по думите на Минчев такова решение трябва да се вземе от пленума на съдебния съвет.

Той отхвърли обвиненията, че "Продължаваме промяната - Демократична България" са били използвани, за да се свали Гешев от поста и на негово място да бъде назначен Сарафов. Минчев посочи ГЕРБ, ДПС и "Патриотичният фронт" като партиите, довели до рокадата, тъй като те държат политическата квота във ВСС.

"Мнозинството, което избра Иван Гешев, го махна. "Продължаваме промяната - Демократична България" няма как да бъдем използвани, защото не държим лостове за отстраняването му. Не притежаваме и инструментариума да изперем някого", добави Минчев.

Той каза още, че името на съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков не е обсъждано за кандидат за кмет на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай