Килъри готвели атентат срещу Пеевски (ОБЗОР)

Килъри готвели атентат срещу Пеевски (ОБЗОР) | StandartNews.com

Само за няколко часа МВР съобщи за два опита за покушения у нас - срещу премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски. И в двата случая разследващите издирват поръчителите на заплахите.

Килъри зад граница са подготвяли убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това е причината той да е с назначена от НСО охрана, обяви извънредно вчера главният секретар на МВР Георги Костов.

На информацията за покушението се натъкнали разследващите, които работят по случая с опита за покушение с гранатомет по Алексей Петров от есента на миналата година. Разследващите докладвали на МВР миналия петък, поради което веднага е било взето решение на Делян Пеевски да му бъде назначена охрана. Освен това службите за сигурност са засекли лица от чужбина, които са искали да възложат мократа поръчка на българи, уточни Костов. "При провеждане на беседи и последващи процесуално-следствени действия е придобита значителна информация, касаеща подготвян опит за убийство на депутата Делян Пеевски", обясни главният секретар. Той уточни, че логистиката на подготвяното престъпление поразително напомняла на две други, вече извършени. Става дума за опита за убийството на Златомир Иванов - Златко Баретата на входа на Съдебната палата през януари 2013 г. и убийството на бул. "Витоша" на Дмитрий Минев - Димата Руснака през 2004 г. Костов обясни, че става дума за наемане на празни апартаменти, проучване на движението на набелязания обект и други. Оперативната информация сочи, че убийството на Пеевски е подготвено повече от два месеца. От МВР помолиха информацията да не се интерпретира в друг контекст, извън този, в който е изнесена.

Костов направи уговорката, че по принцип комисията, която назначава охрана от НСО, няма практика да оповестява лицата, които са застрашени и се пазят, но тук са направили изключение, за да обяснят публично мотивите си за това решение. Разследващите незабавно са изпратили сигнал до НСО. Службата за охрана е реагирала веднага и е поставила държавни гардове на депутата. През уикенда хора от НСО са провеждали срещи със застрашеното лице, като първоначално охраната е била отказана, но вчера Пеевски е приел фактите и охрана вече му е назначена. Костов не пожела да каже от кого е получена информацията, но обясни, че не става въпрос за случаен човек, поради което е достоверна. "Конкретният обект, който подава информацията, не е редно да го знаете и няма да го кажа. Не съм казал дали е свидетел, дали е обвиняем, дали се издирва, или е издирен. Казах единствено и само, че това е информация при разследване на точно определено досъдебно производство. Информацията не е дошла от случаен източник, дошла е от човек, който има знанията, уменията, възможностите да извърши такова нещо и вече протича такава подготовка. Това го прави достоверно", категоричен бе главният секретар.

Преди десетина дни Софийската градска прокуратура в екип с криминалисти от СДВР разкри поръчителя на стрелбата срещу Алексей Петров. Той е украинецът Роман Логвиненко, който в момента се намира в ареста на Националната следствена служба. За момента няма данни между покушението на Петров и подготвяния атентат срещу Пеевски да има връзка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай