Петък,

Христова: Да оценим важността на общинското здравеопазване

От: Рачо Рачев -
Христова: Да оценим важността на общинското здравеопазване
A
A
A
  • Настояваме да бъдат заделени повече средства от бюджета на Столична община за 2021 година за общинското здравеопазване, заяви заместник-председателят на СОС от БСП

В Диагностично-консултативните центрове в най-големите столични райони вече има открити зони за преглед на болни със симптоми на COVID-19. С удовлетворение мога да съобщя, че от днес такава работи и към XXV ДКЦ в район "Младост". Това заяви заместник-председателят на СОС от групата на "БСП за България" и на Комисията по здравеопазване и социална политика към СОС Милка Христова.

"Позицията на общинските съветници от БСП през годините винаги е била неизменна - общинското здравеопазване е изключително важно от гледна точка на достъпността до здравни услуги от страна на столичани, в това число и най-уязвимите, коментира тя. - Затова още в началото на коронавирусната епидемия през март бяхме инициатори при приемането на мерки в подкрепа на общинските лечебни заведения – болници и ДКЦ чрез финансово подпомагане за осигуряване на дезинфектанти, защитно облекло и необходима медицинска техника. На всяка сесия на СОС подкрепяме решенията, свързани с осигуряване на помощ за общинското здравеопазване".

Милка Христова припомни, че на последната сесия на СОС миналата седмица групата на БСП подкрепи решение за закупуване на три мобилни подвижни рентгенови апарата за общинските болници.

"Факт е, че общинските болници се включиха активно в лечението на ковид-болни и дават своя не малък принос в борбата с пандемията. Но е факт и това, че общинското доболнично лечение в София по същество е гръбнакът на столичното здравеопазване, каза още тя. - В София има изградена мрежа от общински ДКЦ-та във всеки район. За съжаление, считам, че досега доболничното лечение беше недооценено и отчаяно се нуждаеше от допълнителна подкрепа. Години наред с колегите от БСП алармирахме за това и търсехме начини за подпомагането му. А коронавирусната криза показа, че оценката ни е била вярна. В момента включването на ДКЦ-тата в борбата с вируса осигурява по-голяма достъпност на гражданите за първичен преглед и изследване. Така ще се намали и натискът върху болничните заведения".

Милка Христова изрази надежда, че всички политически сили в СОС и управляващите в Столична община ще преоценят ролята на общинското здравеопазване, в това число и значението на ДКЦ, особено при справянето с тежки ситуации като настоящата, предизвикана от коронавируса. "Затова с колегите от групата на БСП ще настояваме да бъдат заделени повече средства от бюджета на Столична община за 2021 година за общинските болници и ДКЦ", завърши тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички