Христо Иванов шамароса "Промяната". Не подкрепя черните списъци

Такъв закон няма и няма да има, отсече той

Христо Иванов шамароса "Промяната". Не подкрепя черните списъци | StandartNews.com

И Христо Иванов шамароса вицепремиера Асен Василев и „Продължаваме промяната” заради скандалния проект на финансовия министър за изготвяне на черни списъци с неудобни хора и фирми, чието имущество ще може да бъде запорирано само по донос.

Това, което се появи като някакви текстове, по никакъв начин не може да бъде подкрепено от "Демократична България" в този вид, коментира пред журналисти в НС председателят на парламентарната група на "Демократична България".

Проектозаконът е изработен във Финансовото министерство. Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от посочени в закона дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.

Предвижда се да има и Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

По думите на Христо Иванов тези текстове създават проблеми с Конституцията, с Европейската конвенция по правата на човека. Ние по никакъв не бихме подкрепили нещо, което създава такъв тип проблеми. В този смисъл ясно и еднозначно трябва да се каже - такъв законопроект няма и няма и да има, категоричен бе бившият правосъден министър.

Искам да се обърна към абсолютно всички политически сили - вместо да се занимаваме с това, дайте да си оправим прокуратурата, призова той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай