Христо Иванов разкри какво ще прави с мандат за правителство

Лидерът на ДБ отново призова политиците да започнат да си говорят повече

Христо Иванов разкри какво ще прави с мандат за правителство | StandartNews.com

В случай, че “Демократична България” получи третия мандат за съставяне на правителство, ще се опита не просто да събере досегашното управленско мнозинство, а да го реконструира, заяви Христо Иванов в предаването “Седмицата” на  Дарик радио.

Иванов посочи, че това включва разговори с “Има такъв народ” (ИТН), но по начин, който съответства на притесненията на “Продължаваме Промяната” (ПП) и с изчистване на грешките до момента.

Христо Иванов отчита, че няма ситуация, в която да има лесно решение, тъй като политическите сили достатъчно са усложнили всички възможни опции за съставяне на мнозинство. “Добре е да разбираме, че винаги ще говорим за опции, които са смесица от най-различни неприятности, рискове и ограничения. Не ми харесва да отидем на избори сега, защото не бива да се заблуждаваме, че следващият парламент е под огромна заплаха да се окаже също такава салата”, каза той.

“Не ми харесват и възможностите в този парламент, защото трябва да се опитаме тази разпаднала се коалиция, като един тежко разпаднал се брак, веднага на излизането от съда да започнем да го реконструираме. Но нямаме друга опция”, добави той.

Съпредседателят на “Демократична България” заяви, че има гласове от ПП, които настояват да се отиде на избори и това също усложнява задачата пред мандатоносителя. Христо Иванов заяви, че при консултациите президентът Румен Радев не е давал сигнали на коя политическа сила ще даде третия мандат. Той обаче не би се учудил мандатът да отиде при БСП.

Христо Иванов отново призова политиците да започнат да си говорят повече, защото вече са се докарали до ситуация, в която няма добри опции за съставяне на управление.

“В българската политика никой с никого не си говори. Това не е спорт, който може да се играе в интернет с група анонимници. Може да си останете опоненти, но трябва да можете да си говорите, за да изключим глупостите, които могат да предизвикат недоразумение”, коментира той.

Иванов потвърди, че няма да се водят разговори за съвместно управление с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Сътрудничеството с ГЕРБ е изключено и заради пропуснатите възможности да се изчистят от корупционните практики и да променят отношението си към реформа в прокуратурата. Като пример посочи борбата им срещу промените в Закона за съдебната власт, където се осигурява възможност за по-ефективна работа на европейските прокурори.

“Отново виждаме, че прокуратурата се държи като част от пиар отдела на ГЕРБ. Виждаме, че ГЕРБ си мисли, че може да оцелее политически без да се изчисти, включително без да се разграничи от това състояние на прокуратурата. Видяхте какво дране на ризи беше от ГЕРБ за промените в Закона за съдебната власт”, коментира Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай