Христо Иванов с оферта: Коалиция на компромиса

Съпредседателят на ДБ заяви, че в момента няма добри варианти

Христо Иванов с оферта: Коалиция на компромиса | StandartNews.com

"Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще целим ясно поставяне на сигурността в центъра на българската политика. Сигурност, като оздравяването на политическата система чрез решаване на проблема с корупцията. Рано е да се говори за третия мандат, но той ще бъде втора възможност за реализиране на концепции, които не са могли да се случат с първия или втория мандат. Има два концептуални модела, по които могат да се развият нещата. Единият е коалиция на реванша, демоверсия на това е т.нар. хартиена коалиция, а първото издание на това гласуване беше изборът на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Другият вариант е около ДБ и ПП да се сформира управление, бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ. Въпросът дали това е възможно и до каква степен би било резултатно - е много тежък. Аз нямам окончателен отговор". 

Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и уточни, че в момента няма добри варианти - има лоши, по-лоши и такива, които да направят ситуацията още по-лоша, т.е. отиване на избори.

Иванов определи като позитивно наличието на разговор между политическите сили:

"Започва да ме притеснява това, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат (на ПП - б.р.). За нас първият мандат (на ГЕРБ-СДС - б.р.) не е опция. Разговор за втория мандат не е започнал, а ние ще имаме много малко време. ... Наясно съм, че ситуацията е толкова сложна, че добри решения няма и да се окаже, че няма работещ вариант за втория мандат".  

Според него тематичните мнозинства в парламента, очертали се около гласуванията за връщане на хартиената бюлетина и за даване на военна помощ на Украйна, не могат да прераснат в нещо по-трайно, защото фундаменталният проблем със сигурността на България и това, което прави невъзможно доверието между партиите и гражданите и партиите, както и това, което отваря страната към уязвимост от руско проникване, е корупцията:

"Докато тази коалиция не прерасне в коалиция на осъзнаването, че оздравяването започва с решаването на системния проблем с корупцията, тя не може да роди управление, или поне управление, в което ние да участваме".

Съпредседателят на "Демократична България" подчерта, че те са за "здравословна финансова рамка на държавата, която да не налива пари в инфлационния пожар и да разбира, че основното трябва да е създаване на условия за привличане на икономически инвестиции".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай