Хлопнаха вратите на пленарната зала. Парламентът заседава тайно

БСП определиха като "коалиция на войната" депутатите, гласували “за” разглеждането на помощта за Украйна

Хлопнаха вратите на пленарната зала. Парламентът заседава тайно | StandartNews.com

При закрити врата парламентът обсъжда решението на Министерски съвет за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна и ратифициране на Споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна, въз основа на което да бъде предоставено военно имущество.

Кабинетът одобри и проект на споразумение между отбранителните министерства на двете страни за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, като основа за водене на преговори.

БСП определиха депутатите, гласували “за” разглеждането на помощта за Украйна, като “коалиция на войната”. От "Демократична България" им отговориха, че с "Възраждане" са “коалиция на руския мир”.

Депутатите приеха обсъждането на военната помощ да е при закрити врата. БСП и "Възраждане" гласуваха против.

След като стана ясно, че гласуването на решението за изпращане на военна помощ за Украйна, както и ратифицирането на проекта на Споразумение между България и Украйна стават първа и втора точка, с над 10 процедурни предложения за промяна на дневния ред БСП се опитаха да изместят разглеждането на двете точки. Всички техни предложения бяха отхвърлени, а депутатите излязоха в 15-минутна почивка.

На брифинг от БСП поискаха публично гласуване на проекторешението за Украйна и доклада на Министерство на отбраната. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова посочи, че гласуващите са коалиция на войната и излагат България на риск с това решение. Тя поиска президентът и министърът на отбраната да дойдат в Парламента и да обявят списъка с въоръжения.

Президентът и министърът на отбраната са в Турция. Нинова посочи, че е изненадана от факта - че Възраждане са излезли от пленарната зала при обсъждането дали тази точка да присъства в дневния ред.

Конкретният вид оръжие и боеприпаси, които правителството предлага да предоставим на Украйна, са описани в списък, изготвен от Министерство на отбраната, който е секретен.

Преди седмица обаче министърът на икономиката Николай Стоянов обяви, че той съдържа леко стрелково оръжие и боеприпаси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай