Събота,

Хиновски с остри обвинения към Слави и ИТН, какво го ядоса

От: Редактори, кадър БНТ -
6121
Хиновски с остри обвинения към Слави и ИТН, какво го ядоса
A
A
A

Енергийният специалист Иван Хиновски обяви вчера, че напуска партия "Има такъв народ". Той бе депутат в предишното Народно събрание, а след това остана само енергиен експерт на партията, отговорен за политиката им в този ресор.

В съобщение той каза, че не одобрява политиката на партията през последните месеци в областта на енергетиката и лансирането на случайни лица на отговорни позиции.

След напускането ми няма никакви реакции, никакви въпроси. Никой не ми се обади, оплака се Иван Хиновски тази сутрин в интервю за БНТ.

Хиновски обясни, че решението да напусне партията на Слави Трифонов е по лични мотиви, свързани с безсилие и липсата на реализация на енергийната програма на "Има такъв народ". Настанаха едни процеси, всички автори и разработчици в нашата енергийна програма бяха елиминирани от нейното изпълнение. Тя беше бламирана още след влизането в управление на новото правителство. Нашето общество тепърва ще усеща загубите от тази пасивност, смята Хиновски.

Той каза, че е разговарял с много от ръководители в ИТН, основно с Тошко Йорданов. Оплаках му се, че браншът се развива много зле, че пропускаме шансове за реформа. Той ме пита дали съм говорил с министър Александър Николов, което аз съм правил много кратно, отбеляза Хиновски.

Според него, в сектора липсва енергийна експертиза. Обясни, че е разговарял с представители на ПП и ДБ, които са признали, че не разполагат с експерти.

Ако не се вземат радикални мерки, авансът, който сме взели и сме го "опаткали" вече, ще го върнем. ЕК ще каже - връщайте! Затова ние разработихме законопроект за енергийните активи, той е важно условие за стартирането на новата енергийна политика на Европа. Никой не се интересува от този закон, ще ни санкционира Европа, заяви Хиновски.

Той допълни, че не е депутат в 47-я парламент, в контекста на напускането на народни представители от ПГ на "Има такъв народ".

Страхувам се, че този импулс за развитие, с който аз отидох в тази партия в последствие се оказа, че има други приоритети и това разочарова много хора. Мотивът за реформи в ИТН изчезна, претопи се, смята Хиновски.

Според него, ИТН се е превърнала в една монархическа структура. Имаме един крал, който дава някакви директиви и ние рапортуваме, допълни той.

Нямам предложение от друга партия, каза Хиновски. За момента той няма политически амбиции и предпочита да работи като експерт. Не искам повече да се омърсявам с хора, които не дават шанс на реформите, категоричен е той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички