Вторник,

Мустафа и Пол Ахърн: Нямаме политически действия

От: СТАНДАРТ -
272
Мустафа и Пол Ахърн: Нямаме политически действия
A
A
A

Държим на прозрачността и особено в този случай искаме да има прозрачност към всички. Това заяви американският посланик Н.П. Херо Мустафа на среща с български журналисти след обявяването на санкциите от Държавния департамент  и министерството на финансите на Съединените щати срещу шестима българи по закона „Магнитски”.

„Това е много важно за нас и знаете, че при администрацията на президента Джо Байдън искаме да сме много открити към медиите. Благодарни сме, че в срещата ни прие да се включи Пол Ейхърн. Денят е много важен, днешните действия са много важни.“,  каза още тя.

Пол Ахърн, който е високопоставен служител в Министерството на финансите на САЩ, специализиран в борба с измамите, е от вчера у нас. Той се срещна с президента Румен Радев. “Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента", каза Ахърн.

Фокусът ни е върху корупцията, коментира още Херо Мустафа. “Не сме се срещали с главния прокурор Гешев. Засега не е в нашия дневен ред“, заяви американският посланик.

Засега няма ясна оценка какви активи ще бъдат замразени в САЩ. "Ние ще поканим всички юрисдикции, които имат подобни закони, да се присъединят към нас в тези действия", каза още Ахърн: "Тези санкции са създадени, за да променят поведение. Този, който не иска да попада под ударите на тези санкции, трябва да го знае. Всеки, който си има работа с тези компании или хора, рискува да попадне под ударите на санкциите", предупреди Пол Ахърн.

"Искам да подчертая какво сме направили досега - имаме съдия, бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен… Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник", заяви Херо Мустафа.

В отговор на въпрос какъв сигнал САЩ отправят към българския политически елит, посланик Мустафа обясни: "Чуваме от всички колко е важна борбата с корупцията в България. Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция. Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай (с Божков и Пеевски), са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички необходими реформи, за да може наистина да се преследва корупцията".

"Днешният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона "Магнитски", заяви Ахърн. Той добави, че САЩ са готови да работят с България за финансова прозрачност и са разговаряли с регулаторните органи да предупредят за рисковете от това да правят бизнес с тези корумпирани лица и техните компании. Засега не става ясно колко време е продължило разследването, като за него са били използвани различни източници.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички