Хамид разкри подробности от разговорите за кабинет. Голяма изненада

Не подкрепяме правителството. Ще участваме в мнозинство, което ще реформира съдебната система, каза той

Хамид разкри подробности от разговорите за кабинет. Голяма изненада | StandartNews.com

От ДПС не беше потърсена подкрепа за кабинет. Това не беше тема на разговорите с новата коалиция в петък. Нашето становище е, че ДПС няма да подкрепи тази „порочна сватба“, както се изрази нашия председател, г-н Карадайъ. Ще участваме обаче в мнозинство, което ще реформира съдебната система и ние ще сме гаранти на реформата, което ще осигури спазването на Конституцията и законите на страната.

Това заяви Хамид Хамид, заместник - председател на парламентарната група на ДПС, по БНТ.

Ние сме заявявали и преди, че ще участваме в конституционни промени. Нещо повече – ние сме единствените, които имахме готов проект, раздаден на останалите парламентарни групи още през февруари 2021 година, на базата на който да се стъпи и да се дискутират различни предложения. Това беше и поводът за срещата ни с ГЕРБ- СДС и ПП-ДБ. Представили сме нашия проект и въз основа на него те са поискали разговор с нас, поясни Хамид.

Той заяви, че ДПС не вярна нито една от страните в новата коалиция, защото те са излъгали своите избиратели. Г-н Карадайъ имаше възможност вече да обясни, че единственият човек, на когото имаме доверие, това е Мария Габриел, припомни Хамид Хамид.

Той заяви, че окончателното решение за гласуване на кабинета предстои да бъде взето от ЦОП и парламентарната група на ДПС идната седмица, но от досегашните изказвания на председателя и различни народни представители е ясно, че Движението ще гласува „против“.

Първо не сме канени на тези разговори. Освен това непотърсена подкрепа не се дава. Когато някой няма нужда от нашите гласове, няма как да ги получи в подкрепа, категоричен е Хамид.

Той заяви още, че ДПС няма да допусне по никакъв начин да се случи това, което заявяват някои ръководители на ПП от „онзи запис“ (на Националния съвет на ПП).

Ако видим елементи от „онзи запис“ и опити да бъдат овладени различни институции, както и опити за чистки в администрацията, не се съмнявайте - ще попречим на това управление с всички механизми, които има една опозиционна партия, заяви депутатът от ДПС.

Той е категоричен, че съдебната система има нужда от дълбока реформа, но за това трябва време.

Това, което се гласува досега, с приетите закони, не е цялостна реформа. Това са първи стъпки към въвеждане на механизми за разследване на главния прокурор ,които ние още в навия проект сме ги уредили на конституционно ниво, припомни Хамид.

Той обясни, че новата коалиция не е давала обещания на срещата дали ще подкрепят предложенията на ДПС .

Това беше първа среща по темата. Единственото, което се разбрахме, е да проведем и бъдещи срещи по тази тема и да вървим напред, каза Хамид.

Цялата държавна система се нуждае от рестарт. Затова и предложихме ВНС, което да приеме нова Конституция. А тези промени, които ние подготвихме още през февруари 2021 година, могат да бъдат приемани от обикновено НС, уточни народният представител като припомни, че инициирането на ВНС може да стане както от поне 50 процента от народните представители, така и от държавния глава.

Не е ставало въпрос за Велико Народно събрание, говорихме само за конституционна реформа, която касае съдебната система и последващите закони, които ще доведат до тези конституционни промени, каза Хамид.

Той заяви, че в прокуратурата валят взаимни обвинения и ситуацията е толкова напрегната, че трябва да бъдат предприети действия, за да се успокои обстановката.

 Ние като парламент не можем да отстраним когото и да е било в съдебната система, тя работи независимо при избора и освобождаването на своите ръководители. Парламентът трябва да осигури съответните законови гаранции, така че съдебната система да свърши това, което е необходимо. По никакъв начин не можем да се намесваме в работата на съдебната система, заяви Хамид.

Подкрепяме това да бъде внесено искането за разглеждане във ВСС, а не дали главният прокурор да бъде освободен или не. Решението е на Пленума на ВСС, а не на политическата сила, категоричен е Хамид.

Той каза, че ДПС не е разглеждало въпроса за импийчмънт на държавния глава.

Моето мнение е, че в момента не виждам основание за импийчмънт на държавния глава. Това е изключително сериозно действие, заяви Хамид Хамид.

Надявам се, но не съм сигурен, отговори той на въпроса дали България попада в добри ръце за следващите месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай