Четвъртък,

Кери за 3 март: Вървях по жълтите павета и се възхищавах

От: Администратор -
Кери за 3 март: Вървях по жълтите павета и се възхищавах
A
A
A

"Посетих София през януари, когато видях от първа ръка впечатляващия напредък, който нацията ви е направила от обявяването на независимостта и победата на демокрация преди повече от две десетилетия назад. Вървях по прочутите жълти павета и се възхищавах от стенописите на храма "Свети Георги". Това бяха същите павета, върху които българите държаха свещи по време на бденията, пеейки същите протестни балади, както го направиха американците през 60-те години, допринасяйки за мирния крах на комунистическата ера в подножието на Витоша". Това се казва в поздравително писмо на държавния секретар на САЩ Джон Кери по повод 3 март.

Той припомня срещите си с нашите политици. "Нашите народи стоят рамо до рамо като съюзници повече от десетилетие. Американският ангажимент към България съгласно член 5 от договора за НАТО е твърд като скала. Ние дълбоко ценим жертвите ви, направени за да се укрепи световната стабилност и да се даде възможност на гражданите на Балканите, Афганистан и Ирак да живеят в мир и сигурност, пише БГНЕС.

В САЩ се надяват да задълбочим нашето партньорство чрез стратегическия ни диалог в сферата на сигурността и отбраната, енергийната сигурност и диверсификацията, върховенството на закона, образователен обмен, опазване на културата и човешкте контакти", гласи накрая писмото на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички