Кери чака Бойко в Белия дом

Кери чака Бойко в Белия дом | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов получи покана за визита във Вашингтон от държавния секретар на САЩ Джон Кери. Двамата проведоха вчера телефонен разговор и се договориха за размяна на посещения при първа възможност, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Ръководителят на американската дипломация е поздравил Борисов с втория му мандат и "потвърди личното си приятелско отношение", се казва в информацията от "Дондуков" 1. На разговора са присъствали още вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов. Държавният секретар на САЩ е подчертал постигнатото високо равнище на двустранния диалог между България и САЩ. Джон Кери е уверил Борисов в желанието си за по-нататъшното му развитие. От своя страна министър-председателят е изказал готовност за задълбочаване на търговско-икономическите връзки, сътрудничеството по въпросите на отбраната и сигурността, повишаването на стокообмена и привличането на нови американски инвестиции у нас.

Запознати припомниха, че по време на първия си мандат като министър-председател Борисов бе първият европейски премиер, който се срещна с американския президент Барак Обама след преизбирането му за стопанин на Белия дом в края на 2012 година. Президентските избори в САЩ тогава бяха на 6 ноември, а Борисов бе с държавническа визита зад океана в началото на декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай