Петък,

Къде е синята мечта 30 г. след учредяването на СДС

От: Стандарт, фото БГНЕС -
A
A
A

Стари седесари се събраха в залата на института по социология и философия на БАН, където преди 30 години се е зародила идеята за създаването СДС, за да отбележат юбилея от учредяването на най-старата дясна формация у нас след 10 ноември 1989 г.

Съучредителите Петко Симеонов, д-р Константин Тренчев и Петър Берон бяха сред присъстващите, както и бившият депутат от СДС Соломон Паси, както и столичният кмет от зората на демокрацията, зеленият Александър Каракачанов, предаде БГНЕС.

Симеонов прочете приоритети от учредителната декларация на Съюза на демократичните сили, а д-р Тренчев си припомни какво се е случило на днешната дата преди 30 г.

„Днешното събитие е едно възпоменание на събитие отпреди 30 години. В тази зала, която имаше друга конфигурация, и днес е необитаема, се събирахме ръководителите на опозиционните движения и обсъждахме какви да бъдат следващите ни стъпки. Стигна се до идеята да направим нещо общо. Тук се зароди идеята за създаването на партията, но самото СДС като решение се взе в един апартамент близо до Румънското посолство. Там беше избрано и името“, върна се назад във времето д-р Тренчев и добави, че самото обявяване на СДС е станало в тогавашния Гранд хотел София.

Попитан каква е равносметката за тези години, той каза, че тя не е оптимистична, защото мечтите им са се разминали с действителността.

„Нас ни обединяваше желанието да променим нещата. Всички знаехме какво искаме и това ни обединяваше. Това, което ни разединяваше беше, че не знаехме как да го постигнем. Опит нямахме, пък и нямаше как да го натрупаме, тъй като опозиционното движение в България е от 16.01.1988 г. откакто Илия Минев създава независимото дружество. Ние не сме причина за 10.11.1989 г., но ни е бяхме един симптом, че нещо в това общество трябва да се промени, защото хората не могат да търпят статуквото“, каза той и призна, че въпреки всичко някои от мечтите им като да няма софийско жителство; хората да могат да пътуват свободно зад граница, да няма „Корекоми“, да няма натиск върху това което мислиш и говориш са се сбъднали.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички