Касим Дал: Днес не говорим за достоен живот, а за оцеляване

Трябва ни държава без зависим елит

Касим Дал: Днес не говорим за достоен живот, а за оцеляване | StandartNews.com

София. Лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" коментира пред "Стандарт" амбициите и шансовете на Коалиция "Център - свобода и достойнство" (НДСВ и НПСД) в предстоящите избори.

- Г-н Дал, вотът на 12 май за вас е втори без ДПС. Защо и този път сте в коалиция? Не ви стигат силите за самостоятелно явяване?

- Искаме да сме честни с избирателите и затова направихме предизборна коалиция, а не следизборна. Нямаме илюзии, че коалицията на т.нар. традиционни партии от всички цветове, тези чиито елити са практически несменяеми повече от две десетилетия и лъжат българските граждани, в момента е по-силна от нас. Извън всяко съмнение е, че и днес България се управлява от кукловодите на прехода, от контролирани политици, зависими от службите на тоталитарната ДС и нейните производни. Истината е, че се стремяхме към по-широка коалиция в център, център-дясно, която да включва и СДС. В крайна сметка с партньорите от НДСВ много бързо, чрез ясен и равноправен диалог, постигнахме споразумение за общи действия. Имаме до голяма степен съвпадение на ценностите. Те са свързани със свободата и достойнството на хората в България, както и възстановяване на справедливостта. Това са все понятия, които в последните години загубиха смисъл. Нашият съюз има сериозно намерение да стане солиден фактор в политиката, с който останалите партии трябва да се съобразяват.

- Как виждате ситуирането на партиите в следващия парламент?

- По-важното е как българските граждани я виждат. Хората с гласа си ще решат тази задача. Амбициите ни са да влезем в парламента и да участваме в процеса на вземане на решения за управлението. Целта ни е да убедим българските избиратели, че е дошло времето да се обединим в името на една национална кауза и тя е да изградим държава, в която днешните политически елити, контролирани до голяма степен от бившата ДС и нейните производни в лицето на икономическите и престъпни монополи, да нямат място.

- Ако преминете бариерата за парламента, коя партия ще подкрепите?

- Че ще преминем бариерата е повече от сигурно. Аз виждам каква подкрепа получаваме от хората всеки ден и ако изборите бъдат проведени честно, то аз съм убеден, че

ние ще бъдем част от новия парламент

Не бих искал сега да влизам в чисто спекулативни хипотези и да разсъждавам какво би се случило, ако тази или онази партия влезе в парламента. Нека оставим хората да решат това и после, когато се срещнем с реалностите, да разсъждаваме как да реагираме спрямо тях. За мен идеалната ситуация би била, ако в управлението на България няма контролирани партии и зависими хора, за това съм се борил цял живот и съм лежал в затвора.

- Питам ви, защото често ви припознават като патерица на ГЕРБ.

- Извинете, но това е нелепо. Не можем да бъдем ничия патерица. Нито на ГЕРБ, нито на някой друг. Всички виждаме в резултат на последните скандали, свързани с нарушаване на човешки права и подслушване, че в ГЕРБ има зависими хора. Зависими от неясни, задкулисни интереси. Ние не искаме никога повече страната да се управлява от зависими хора. Ние сме алтернатива на цялата политическа система досега, която обслужва интересите на един тесен кръг от хора.

Ние излъчваме неопетнени хора в челните си редици. Вярваме, че все някога общественият морал ще надделее над желанието за лично облагодетелстване. Ние залагаме на млади хора, които наистина искат да променят нещо, а не безочливо да лъжат и да мамят избирателите. Ние сме партия, която защитава интересите на всички български граждани независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност.

- И още един политически слух: вярно ли е, че сте в договорки с ДПС?

- В договорка за какво?

Елитът на ДПС предаде интересите на хората

от т. нар смесени региони, които ги овластяваха толкова години. Вижте нищетата и мизерията, в която живеят днес обикновените хора, и вижте охолството, в което живее върхушката на ДПС. Нима някой си мисли наистина, че те не можеха да подобрят живота на хората, които години наред ги вкарваха в управлението? За мен тези хора - ръководството на ДПС, са предатели, а предателството аз никога няма да мога да простя. И това, че аз не мога да им простя, не е чак толкова важно. Тук е важно дали ще могат да простят хората, чийто живот тази тоталитарна мракобесна система съсипа и продължава да съсипва. Част от тази система е ДПС със своята агентурна върхушка. Истината е, че аз късно разбрах, че съм отдал огромна част от живота си както преди, така и след падането на режима на дело, в което с мръсни ръце са пипали и контролирали ДС и нейните оръдия. Тогава видях истинските лица на 80% от ръководството на ДПС и казах на глас, че с това ръководство с движението ще е винаги изолирано и ще обслужва само лидера си. Никой не бива да си въобразява, че с оттеглянето на Доган нещо се е променило в ДПС. Това беше просто спектакъл за наивници. Там няма и не може да име промяна, защото там свободна воля не съществува. Няма как да бъда в договорка с агентите от ДПС. Никой не може да разчита на договорки с мен, с Корман, както и с НПСД по тази тема.

- В Кърджали, в Шумен или в Бурса ще ви е по-трудно да убедите хората да гласуват за вас?

- Убеден съм, че ще получим голяма подкрепа от изселниците в Турция, с тях работя от 90-те години и имам много приятели там. Убеден съм, че ще получим подкрепа и от много българи зад граница в много европейски страни. Имаме организации в Брюксел, Холандия, Франция и на други места. А за така наречените смесени региони, които бяха дадени на една партия като феодална собственост и години наред хората там бяха държани в страх, бедност и подчинение, ние сме носител на възможност за избор. Навсякъде, където ходим, е трудно да се убеждават хората. Особено трудно е тук. Защото кажете ми какво да кажа на българските майки, чиито деца са в чужбина и едва ли ще се върнат. Какво да кажа на хилядите български жени, които в кризата, в немотията, с безработни мъже вкъщи трябва да отгледат и изучат децата си. Ами

те извършват подвиг всеки ден

Не е лесно, но все повече доверие събираме.

- Скандалите със СРС-тата не стихват. Докъде ще се стигне и не стана ли предизборно говоренето по темата?

- Този скандал потвърждава най-мрачните сценарии за България, че тя е страна, управлявана от хора без държавническо мислене. Изключително голям проблем е фактът, че с този въпрос вече се занимава ЕП и се обсъжда в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в България. Докладът определи влошаването на медийната среда заради политически и корпоративен натиск, злоупотребата с подслушването, корупцията и безнаказаността като главните проблеми пред България. За българските граждани ефекта от случващото се в последните дни е изместване на политическия дебат по време на предизборната кампания от съществените теми, свързани с непосредственото ежедневие на хората. Теми, свързани със социалното изключване на гражданите на България, с икономическата криза и изхода от нея, безработицата и създаването на работни места, отсъствието на реална перспектива пред хората и създаването на такава. Затова аз искам час по-скоро всички български политици да се върнем час по-скоро към проблемите на хората.

- Имали ли сте съмнения, че и вие сте подслушван?

- Вижте това е болезнен въпрос за мен, защото много бой съм изял в резултат на слухтене и предателства в предишния тоталитарен режим, а пък и после, след т.нар. демократични промени. Не приемам и никога няма да приема за нормално в България да бъдат нарушавани човешки права. Разберете обаче, че за мен много по-важно от подслушването е, че предишното управление е раздало 170 млн. бонуси на финансовото министерство и НАП, вместо да ги дадат на хората, за да покрият елементарните си нужди.

Спомнете си, че служебното правителство търсеше 36 млн. за най-нуждаещите се българи, за да покрият разходите си за енергия. Като съпоставите двете числа, разбирате размера на престъпното безобразие. Днес в България сме се докарали дотам, да не говорим за свобода и достоен живот, а за оцеляване.

Това за мен е престъпление, защото там, където има подслушване и няма свобода, има мизерия и нищета от всякакъв характер.

Важно е днес като български политици да си дадем сметка за реалните нужди на хората и да търсим решения, които да дадат възможност на хората да живеят свободно и достойно в България.

Първата крачка към свободата и достойния живот е в изборния ден да изберем номер 6 в интегралната бюлетина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай