Каримански съсипа Нинова и Василев, разкри играта им с бюджета

Служебният кабинет реши да не внася проектобюджет за 2023 година

Каримански съсипа Нинова и Василев, разкри играта им с бюджета | StandartNews.com

Партиите трябваше да дадат ясен знак и да кажат какви политики искат да зададат в бюджета, заяви пред Нова телевизия Любомир Каримански, съветник на служебния министър на финансите.

Коментарът му бе по повод решението на служебния кабинет да не внася проектобюджет за 2023 година въпреки трите варианта, които беше подготвило.

Във вторник изненадващо по време на изслушването си в пленарна зала, министър Росица Велкова каза, че няма да бъде внесен нито един от тях. Според нея бюджетът трябва да се изготвя от редовно правителство. Това решение беше разкритикувано от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", а останалите партии одобриха.

„Преди по-малко от 2 месеца по БНР г-жа Нинова предупреди служебното правителство да не прави бюджет за следващата година. Как така след 2 месеца реши, че министърът на финансите трябва да бъде отговорен и да предложи бюджет”, попита Каримански.

Той е категоричен, че експертите в служебното правителство са положили неимоверни усилия, за да предложат бюджет. „Първо работехме с параметри, които са за това бюджетът за 2022 да бъде удължен, да бъде запазена политиката му в новия бюджет. Но това касае и промяна на част от някои политики, които ще влязат през 2023 г.”, каза Каримански. 

Той нападна Асен Василев с критиката, че „недостойно е нападнал” Министерството на финансите и министър Росица Велкова, която е била част от неговия (на Василев - бел.ред.) екип.

„За мен лично е недопустимо и не трябва да уронваме престижа на това министерство, което дълго се е борило за финансовата дисциплина”, каза Каримански.

Той отговори на обвиненията на Асен Василев. „Отговаряме на обвинението, че не стъпваме на макроикономически показатели, които ще доведат до повече приходи. Напротив, ние стъпваме на макроикономически показатели, разработени от МФ, както и той е направил преди. Тоест или Василев е излъгал, когато е стъпил на тези показатели през февруари, или сега стъпва на други показатели, които са му по-изгодни”, каза Каримански.

„Когато един министър на финансите си позволява да обядва в стола на ведомството, без да си плаща сметката, а ползвайки пари от данъкоплатеца, това може да покаже само как ще управлява големите финанси”, заяви Каримански. Но не каза кой е бил този министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай