Каримански с първи думи след скандала в МС

Напускането на нашите министри е тяхно право, след като нищо не им е одобрено, заяви депутатът от ИТН

Каримански с първи думи след скандала в МС | StandartNews.com

„Напускането на нашите министри е тяхно право, след като нищо не им е одобрено. Сигналът е, че първо на коалиционно ниво трябва да бъдат решени нещата и тогава да бъдат вкарвани в отделните ведомства“.

Това каза в кулоарите на парламента Любомир Каримански от „Има такъв народ“, който е председател на бюджетната комисия в парламента. Той бе помолен да коментира демонстративното напускане на министрите на ИТН на заседанието на МС, където се обсъждаше актуализацията на бюджета.

ВИЖ ОЩЕ: Страшен скандал! Трима министри напуснаха заседанието на кабинета

„Вчера много ясно си казахме, че трябва да бъдат спазени всички уговорки и обещания, които са във връзка с МРРБ с индексацията към строителите и към всички онези, които реално изпълняват поръчките. В същото време МВнР също имаше едно искане за командировките зад граница и за възнагражденията, тъй като там са едни от най-ниските. Те са направили нов устройствен правилник. Чакаме т.нар. ефективно управление в правителството да оценява всички тези документи. Не знам дали има капацитетът да ги оцени", коментира Каримански.

Той заяви, че не са получили натуралните показатели и изчисления, които трябва да ги убедят в начина, по който е конструирана цялата логика на бюджета.

Каримански заяви, че „Има такъв народ“ са търпеливи и ще бъдат такива толкова, че да могат да защитят всичко онова, което е записано в коалиционното споразумение.

ВИЖ ОЩЕ: Разпада ли се коалицията? Бюджетът приет без министрите на ИТН

Председателят на ПП на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров също коментира напускането на министрите на ИТН. По думите му очевидно има някакво напрежение, след като това се е случило. Към момента обаче той не разполага с повече информация, различна от тази на медиите.

„Това, което виждам в медиите - заявки за допълнителни средства за МРРБ, за увеличение на заплатите в МВнР - са неща, които са обсъждани така или иначе още при приемането на бюджета. Залегнали са и в нашето коалиционно споразумение и там съвсем ясно е казано, че увеличение на заплатите става след промяна на устройствени правилници и оптимизиране на състава и дейността на отделните министерства. Мога да ви уверя, че в сегашното състояние на бюджета има близо 300 милиона лева, които са предвидени за тези административни реформи“, обясни Гюров.

„Има заделени средства. Не мисля, че това би бил повод за такива действия“, допълни той.

"Поддържаме контакт с останалите коалиционни партньори, очакваме информация от МС и по-късно изпълнителният съвет на „Продължаваме промяната“ ще излезе с пресконференция, на която ще можем да отговорим на всички въпроси", обясни Гюров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай