Каракачанов: Плевнелиев е крайно неподготвен

Каракачанов: Плевнелиев е крайно неподготвен | StandartNews.com

София. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че Плевнелиев се изказва почти по всеки въпрос без да мисли, а отношенията ни с Турция са много деликатни.

"Президентът е крайно неподготвен за пореден път в отношенията ни със съседите. Не може държавният глава да се среща неофициално с турския вицепремиер без да бъдат допуснати българските журналисти и в присъствието на "съмнителни" лица обвинени в радикален ислям от българския съд", каза Каракачанов пред ТВ7.

Най-лошото, според него, е, че президентът може да е поел ангажименти за имоти , за които Турция претендира. "Всеки историк знае, че тези въпроси са отдавна уредени, въпреки 130 годишните претенции на южната ни съседка. Нито едно българско правителство досега не се е съгласявало досега с тези искания по толкова съмнителен начин."

Войводата припомни за друг гаф на държавния глава. Преди 2 години на обиколка в Западните Родопи Плевнелиев говорил за мултиетническия характер на региона „За мултиетнически характер може да става дума когато има няколко етноса. Кои са, като там живеят само българи християни и българи мюсюлмани?", попита риторично Каракачанов.

Председателят на Тракийското дружество Красимир Премянов подчерта, че държавният глава не може да пренебрегва политиката, която България следва за защита на националния си интерес. "Вчера турски медии съобщиха, че българският държавен глава е благодарил на турския вицепремиер Бекир Боздаг за това, че южната ни съседка е осигурила втора родина на българските турци, прокудени по време на "голямата екскурзия" през 1989 г. Подобни гафове са особено тежки за България, която е в много тежка ситуация, но е държава, която трябва да уважава себе си и собствената си история" заяви Премянов. Той смята, че президентът е трябвало да се обърне към външно министерство, "за да не се стига до такива гафове." Добре поне, че турският посланик у нас официално е обявил във вторник, че информация, че Турция търси връщането на вакъфските имоти е невярна, смята председателят на Тракийското дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай