Каракачанов чака делегация от САЩ за самолетите

Другата седмица у нас пристига делегация от САЩ за финализиране на преговорите за закупуване на F-16

Каракачанов чака делегация от САЩ за самолетите | StandartNews.com

"САЩ ще имат скоро нов военен министър. Другата седмица у нас пристига делегация от САЩ за финализиране на преговорите за закупуване на F-16." Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред народните представители в рамките на парламентарния контрол.

"Два милиарда и 200 милиона лева е офертата на САЩ за доставката на 8 изтребителя F-16", съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов. България планира да плати цялата сума. Част от парите ще бъдат емитирани като държавен заем.

По време на парламентарния контрол депутатът от БСП Георги Вергиев се обърна към министъра на отбраната Красимир Каракачанов с въпрос какъв е съставът на българската делегация, която води преговорите със САЩ за доставка на изтребителите Ф-16 блок 70 за България.

Каракачанов заяви, че е създаден е екип за общ контрол и финализиране на преговорите от министерствата на отбраната, на външните работи, на икономиката и на финансите, като от 7 до 9 май представители на всички цитирани министерства са провели поредица от консултации.

Преговорите се проведоха на две нива – политическо и експертно. Преговорните екипи са изготвили доклади за срещите, уточни военният министър.

Не приемам отношението относно компетентносттта на преговарящите екипи. Това са високо ценени експерти във ведомствата, в които работят и от които са оторизирани да водят преговорния процес, подчерта Каракачанов.

Не поставям под съмнение компетентността на хората. Вие обаче преговаряте с една нация, която държи на достийнството си. Смятате ли, че този екип успя да спази всички параметри и направи всичко възможно това, което беше гласувано в парламента, да се спази, попита Георги Вергиев.

Моето впечатление от работата на експертите, които са определени с моя заповед да преговарят от името на Министерството на отбраната, е, че те си свършиха работата. Вие споменахте, че при преговорните процеси е хубаво да се уважава достойнството на голяма държава като САЩ. Така е, но в края на краищата трябва да уважаваме достойнството и на страната България.

Поради тази причина принципът на преговорите е реципрочност. Няма как и не е нормално на нивото, на което са подадени преговорните екипи от САЩ, да отиде министър-председателят да разговаря с тях. Затова разговарят съответните нива на експертно и на политическо ниво. Мога да ви уверя, че екипите си свършиха работата, друг е въпросът какво ще произлезе от преговорите, тъй като те продължават, каза още Красимир Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай