Карадайъ: Свидетели сме на демокрация на лицемерието

Някой се опитва с комисии да превърне народното събрание в народен съд, каза лидерът на ДПС

Карадайъ: Свидетели сме на демокрация на лицемерието | StandartNews.com

Свидетели сме на демокрация на лицемерието. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебата по създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на граждани, участващи в предизборната кампания

Допускането на нарушаване на правата на гражданите с репресивен апарат вече е реваншизъм, а в конкретния случай вашето поведение е и заявка за диктатура, каза още Мустафа Карадайъ. И допълни: Някой се опитва с комисии да превърне народното събрание в народен съд.

"Ние от тази трибуна и 2011 и 2013, и 2015, и 2019 г. на изборите, сме поставили въпроса за честни, прозрачни, свободни, демократични избори и сме посочвали намесата на държавните органи на държавния апарат за производство на изборен резултат на съответните управляващи в онова време, включително сме представяли видеоклип, заснет с телефон за физически бой от лесничеи, които са пазени от полиция. Ето вече до каква степен се стига, когато се говори за демонтаж на порочен модел, обаче се ползва същия модел в пъти по-голяма степен. Демонтажът на модела ГЕРБ, както вие казвате, или както ние призоваваме възстановяване на държавността, нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията, не може и не бива да става с недемократични методи и инструменти. Допускането на явно нарушаване на правата на гражданите, които са защитени по Конституция и то от репресивен държавен апарат, вече е реваншизъм спрямо определена част от гражданите на страната, а в конкретния случай - вашето поведение и действие според мен е и заявка за диктатура", каза Карадайъ.

Според него различният аршин води до това. "Ние сме платили много висока цена за демокрацията в България. Много сме чувствителни на темата защита на демокрацията в България и сме призвани да отстояваме демокрацията, независимо срещу какво и срещу кого ще се изправим", обяви още Карадайъ.

Той подчерта, че независимо дали ще се приеме да има такава комисия, от ДПС са заявили и ще ползват всички парламентарни средства и инструменти за изясняването на всеки един конкретен случай във въпросните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай