Карадайъ: ДПС във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната

Лидерът на Движението изненада Радев, президентът му каза: Прав сте!

Карадайъ: ДПС във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната | StandartNews.com
  • Лидерът на Движението изненада Радев, президентът му каза: Прав сте!

Явно ДПС трябва да е във властта, за да влезе България в Шенген и в еврозоната. ДПС знае как да направи бюджет с 3% дефицит, вадили сме страната от икономическа криза. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на президента Румен Радев. Карадайъ изненада държавния глава на днешните разговори за кабинет. Той влезе в залата за  консултации с баклава по повод свещения празник Рамазан Байрам, който мюсюлманите празнуват днес.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ занесе на Румен Радев баклава за Байрама (НА ЖИВО)

Нося ви баклавичка, защото днес е Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам, а на този празник се яде сладко, каза Карадайъ. И поздрави мюсюлманите в България. Днес е денят на покаянието и на опрощението след свещения месец Рамазан – месеца на състраданието и милосърдието, каза Карадайъ.

Г-н Карадайъ, спомням си, че на предишните консултации дойдохте с една таблица – статистика на последните няколко парламентарни избора с процентно съотношение между партиите. Предрекохте, че ще постигнем отново същия резултат. Оказахте се прав, заяви Румен Радев.

Още тогава призовавахте за нов поглед върху политическите процеси и за търсене на нови подходи при формиране на ново мнозинство. Заложехте на принципа да се търси диалог, разум и компромис в този политически процес и това е една от причините ДПС да затвърди присъствието си в българския парламент. Като партия с голям парламентарен опит бих искал да чуя вашата оценка за политическите процеси в 49-ото НС. Как оценяване вероятността за съставяне на правителство, защото предизвикателствата към този парламент и към президентството са големи, каза Радев.

От предишните избори стана ясно, че българският народ е мъдър, избирателят е мъдър. И след 12-годишното еднолично управление в България създава една и съща структура на Народното събрание, независимо кой е първи и кой втори. Народът не овластява никого да има мнозинство и да управлява самостоятелно. Затова още преди кампанията казахме, че поредните пети ненужни предсрочни избори ще възпроизведат сходна структура на НС. Днес това вече е факт, отговори Мустафа Карадайъ.

Оттук нататък идва важният въпрос кой за какво е в Народното събрание. Защото хората имат много проблеми. Ние обиколихме цяла България и в диалог с хората се опитахме да определим дневния ред на обществото, на българските граждани. Това са високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи, подчерта лидерът на ДПС.

Ние от своя страна поехме ангажимент, че ако участваме в мнозинството в Народното събрание, което да излъчи редовен кабинет за решаване проблемите на хората, ние ще се опитаме да направим така, че дневният ред на хората да бъде дневен ред на политиците и на евентуалния редовен кабинет, продължи Карадайъ.

За да можем да решаваме проблемите на хората трябва по-правилно да си определим ролята като политици в структурата на обществото. В момента сме свидетели, че въпреки поредните пети парламентарни избори, някои от уроците според нас все още не са научени. Имаме пропуснато време. 20 дена след изборите, вместо да се занимаваме как и по какъв начин да се структурира мнозинство в НС и редовен кабинет, с кои теми да се занимават това мнозинство и този кабинет, ние наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето на популизма и определят законопроекти, без да има ясен субект, който да носи отговорността за тях, категоричен бе Карадайъ. Първо трябва да се определи субектността, да се направи дневен ред на този субект, адекватен на дневен ред на обществото, да се заложат сроковете с ясна отговорност, подчерта той. Загубено време е достатъчно силна оценка, допълни Карадайъ.

Според него участниците в политическия живот трудно могат да надскочат личното и партийното си его и влагат различен смисъл в понятието диалог. Всеки говори за диалог, но разбира различни неща. Ние от 2016 г. призоваваме за възстановяване на нормалността в политиката, а в основата на това е диалогът, каза още Карадайъ. Той призова за отговорност пред обществото, която може са се случи само с разум.

Мустафа Карадайъ бе категоричен, че бюджет 3% дефицит е постижим, зависи в какъв срок и на каква цена се правят разчетите. Длъжен съм да кажа, че за европейската интеграция на България ДПС има своя принос. Още през 1991 г. от трибуната на НС основателят на Движението д-р Ахмед Доган посочи пътя на България – членството в НАТО и в ЕС. За наша гордост това се реализира, когато бяхме във властта. Явно ДПС трябва да влезе във властта, за да влезем в Шенген и в еврозоната, подчерта Мустафа Карадайъ.

Той обясни и защо ДПС има самочувствието да заяви, че знае как да направи бюджет с 3% дефицит. Помним икономическата ситуация през 2001 г. в България след приватизацията - инфлация, разруха. В тази ситуация ДПС влезе във властта. Дългът бе над 17,5 млрд. лв. През 2009 г., когато ДПС излезе от властта дългът на страната бе само 1,5 млрд. лв. - практически на нула, защото оставихме близо 8,5 фискален резерв, припомни лидерът на ДПС. И уточни, че докато ДПС бе във властта правителството връщаше по 2 млрд. лв. дълг на година.

Как се случва това? Благодарение на предвидима бизнессреда, инвестиции и икономически растеж, допълни Карадайъ.

След това дългът на страната в края на 2020 г. стана 20 млрд. лв. - средно по 2 млрд. лв. дълг сме трупали в този период, каза Карадайъ. И уточни, че в момента дългът вече е над 40 млрд. лв.

Мустафа Карадайъ припомни също така, че още през 2020 г. трябваше да бъдат подготвени оперативните програми за новия програмен период, Планът за възстановяване и устойчивост и Стратегическият план за земеделие, по които сумарно има 60 млрд. лв. заделени за България, които стоят и чакат в Брюксел да си напишем домашното.

Тези оперативни програми се пишат от майстори, каза Карадайъ и припомни, че оперативните програми за предишните два програмни периода бяха написани, когато ДПС бе в управлението на страната.

България много спешно трябва да си напише домашното – ясно, категорично, с достойнство и в много бързи срокове трябва да се възползваме от европейските средства, предвидени за страната ни. За това са нужни подготвени хора, които знаят какво трябва да се случи, каза Карадайъ. И допълни: „Имаше едно мото в предизборната кампания „Има как”, което казваха хора, които не знаят как. Тук пред вас, г-н президент, стоят хора, които знаят как.”.

Когато говорим за 3% дефицит ние имаме самочувствието, че при ясни срокове, ясно мнозинство, което ще следва дневния ред на хората, можем да го направим, каза Карадайъ.

Винаги сме се опитвали да допринесем за дългосрочните цели и политики на страната, подчерта още той.

Казахте, че ДПС засега е опозиция, при какви условия може да преминете от опозиция в конструктивен фактор в този процес, при условие че споделяте много важни приоритети с останалите партии, попита президентът Радев.

В момента се оформя мнозинство между първите две политически сили. Засега ние не сме част от това мнозинство заради подхода – липсата на диалог. След като не сме част от тези разговори, този подход ни поставя в естественото ни място да бъдем опозиция, отговори Карадайъ.

Румен Радев заяви, че в момента има две писти – на едната трябва възможно най-рано и най-бързо да бъде съставено редовно правителство с най-голяма подкрепа. Втората писта е законодателна – спешно трябва да се приемат държавният бюджет и важните закони. Но дължината на втората писта зависи от първата – старта на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай