Каним ОАЕ да инвестират в технологии и транспорт

Борисов потвърди участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай

Каним ОАЕ да инвестират в технологии и транспорт | StandartNews.com

Покана фирми от Обединените арабски емирства да инвестират в технологии, земеделие и транспорт у нас отправи премиерът Бойко Борисов към престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Министър-председателят е на двудневно работно посещение в ОАЕ. Днес той се срещна с шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян и го покани отново да посети България.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов покани престолонаследника на Абу Даби

Според Борисов има голям потенциал за емиратски инвестиции у нас в сектори, които биха предизвикали интереса на фирми от ОАЕ, например високи технологии, транспорт, земеделие, хранително-вкусова промишленост, енергетика, туризъм. „Очакваме конкретни стъпки от емиратска страна в сферата на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена“, заяви премиерът Борисов. По думите му отлична възможност за продължаване на добрите контакти и активизиране на сътрудничеството в икономическата сфера би било провеждане на първа сесия на Смесената икономическа комисия. Премиерът Борисов потвърди също така участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай.

Българският министър-председател акцентира върху значението на секторното сътрудничество в сферата на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма. Според премиера Борисов двете страни могат да обменят ценен опит относно стабилността и сигурността. „След последните ни разговори през октомври 2018г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии“, изтъкна българският премиер.

 

„Нашите две страни играят важна роля в своите региони. Имаме сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. Заинтересовани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес поради геополитическата важност и взаимосвързаност на нашите региони“, отбеляза премиерът Борисов. По думите му откриването взаимно на посолства в София и Абу Даби вече дава положителни резултати и създава условия за значително улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай