Кънев: Заем сега е по-евтино и изгодно за България

Кънев: Заем сега е по-евтино и изгодно за България | StandartNews.com

София. "Промените в бюджета са в параметрите, заложени от самия Дянков и там е заложен 14, 6 млрд. дълг, като вратичка за това, че тази година ще се наложи вземането на допълнителен заем", това заяви народният представител от ПГ на КБ Петър Кънев в ефира на BTV. Той допълни, че не се излиза от тавана от 2% дефицит.

По негово мнение няма опасност България да последва примера на Гърция и Испания. Той определи като грешка действията на Дянков да завърши 2012 година с 0,8 %, вместо на позволените 1,2%. „400 000 милиона можеха да влязат в бюджета и да са в оборот. 100 хиляди фирми фалираха и 400 хиляди българи останаха без работа", обясни Кънев. По неговите думи, трябва да се помогне на бизнеса, защото той има много лоша структура на сегментите в него - само 26% са в сектор производството, а 54% са в сектор услуги. „Икономиката няма да издържи на такава ниска производителност", категоричен бе Кънев.

По темата със заема и бюджета Кънев обясни, че заложеният ръст на БВП е 1,9%, но се очертава той да е 1%. „Останалите 0,9 % трябва от някъде да се вземат. Те са разчетени един път като приход, веднъж като разход", заяви Кънев. Той припомни също така, че за четири години ГЕРБ са увеличили държавния дълг с четири милиарда

Кънев обясни, че исканият заем от 1 млрд. е нужен, за да се разплати държавата с бизнеса, да се отпуснат помощи за отопление, а половина от него, около 480 милиона, трябва да бъдат платени януари месец по текущи плащания. Той обясни, че ако се вземе заем декември, той ще е с по-висок лихвен процент, което не е в интерес на страната и ще е за сметка и на забавяне на плащания към бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай