Кънев: Държавата да влезе в гетата и да се ангажира с проблема

Кънев: Държавата да влезе в гетата и да се ангажира с проблема | StandartNews.com

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви на пресконференция днес, че ще започнат срещи с министри, за да може държавата да влезе в гетата и да се ангажира с разрешаването на проблемите там.

Ето какво заяви Кънев:

Причината да се съберем днес е поредното тежко нагнетяване на етническо напрежение в предизборен период. Това се случва винаги преди местни избори в България, очевидно с политически цели, но с много тежки последици за цялото общество. Ние смятаме, че някой трябва да каже, че има проблем, да го назове с неговите прости и истински решения без политическа злоупотреба, но с максимална отговорност. Моделът, грижата за малцинствата в България да бъде оставена на обществото и на неправителствени организации, се провали. При пълното оттегляне на цели зони от държавата, говорим за райони, а не за етническо разделение, така наречените гета, от които на практика държавата отсъства, окончателно се провали и мисля, че това го разбираме всички. Проблемите се задълбочават. Все по-големи групи българи са на практика изключени от всички системи на държавата, включително образование, здравеопазване и правораздаване. Това се превръща в тежък проблем за цялото ни общество. Като застрашава сигурността, криминализира цели райони на страната и изключва от правораздаване все по-големи маси от българско население и се използва от злонамерени политици и от цели политически сили за купуване на избори и осигуряване на участие във властта. Естествено тези политици и политически сили имат интерес от поддържане на живота в гетата в този вид и на слабостта и зависимостите на големи групи от българското население. Съвсем ясни са рисковете за превръщане на гета на зони в страната, които не са изцяло населени с роми, пак казвам тук не става дума за етнически, а за дълбок социален проблем.

Ние заявяваме, че истинското решение на този голям проблем е влизането на държавата в т.нар. гета и активното й ангажиране с проблемите там. Дава партньорство с неправителствения сектор, дава партньорство с истинските лидери на тези общности, не с техните феодали, които ги поддържат в това състояние, а с хората които се опитват със собствен бизнес, с образование на семействата си, да изграждат някакъв вид средна класа вътре в гетото и на които всъщност им е най-трудно, които също искат да почувстват, че държавата при тях присъства и правилата важат. Това може да бъде партньорство на държавата, но не делегиране от държавата на когото и да било другиго на нейните основни функции.
На първо място, това означава влизане на държавата чрез постоянно полицейско присъствие и постоянен полицейски пункт във всички зони, в които престъпността и сблъсъците между български граждани са на необичайно високи нива през последните години.

На второ място, това означава осигуряване на достъп до здравни грижи, чрез специални, постоянни пунктове. В момента Министерство на здравеопазването завършва проекти, свързани с големи медико-социални центрове, но те са само четири, а става дума за десетки, стотици зони, в които трябва да има постоянно санитарно присъствие.

Влизането на държавата в гетата означава и осигуряване на социална услуга на място чрез експерти на социалното министерство, на Държавната агенция за закрила на детето, които да извършват постоянни социални анкети на населението и постоянен надзор върху това дали задължението за посещаване на училище се спазва или не. Това също значи осигуряване на социални умения, необходими за активно приобщаване на населението там към социалния живот и трудовия пазар чрез постоянно, настоятелно и отговорно физическо присъствие на държавната администрация и на МВР в тези зони.

Защо го правим – защото, за да живеем добре, основното условие е равен закон за всички – както се стремим да го постигнем във върха на правосъдната система, за да осигурим борба с олигархията и корупцията, така трябва да осигурим неговото прилагане и сред най-бедните и изоставени от държавата социални слоеве, които не могат да участват активно в обществения живот.

Задачата е трудна, но за нас е характерно, че се заемаме с трудните неща и търсим истинските решения. Ние вярваме, че с откриване на диалог първо в рамките на РБ, на управляващата коалиция, с всички министри, които са пряко заинтересовани – МВР, МЗ, МОН, Министерство на социалната политика, правосъдието, дори МВнР, всъщност може да се постигне в обозримо бъдеще много сериозен прогрес в приобщаването на хората, които живеят в тези зони, към българското общество и към нашата общност. Това означава, че ние им подаваме ръка, но здравата ръка на държавната власт в България. Ние сме категорично против политическата злоупотреба с хората, които живеят в гетата и категорично против насаждането на омраза към тях.

Пресофис, Реформаторски блок

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай