Кандидатът на Възраждане за кмет на София се видя на балотаж

Имаме много добри шансове, категоричен е Деян Николов

Кандидатът на Възраждане за кмет на София се видя на балотаж | StandartNews.com

„Ще сме на балотаж. Имаме много добри шансове. Това виждам по улиците на София – хората постоянно ме спират и изразяват подкрепа. Така че влизаме в надпреварата с очакването да сме на балотаж”. Това заяви в интервю за НоваНюз кандидатът на „Възраждане” за кмет на София Деян Николов.

Той коментира и удължената почивка на депутатите преди местните избори, която беше гласувана днес в парламента.

„Управляващите имаха списък от закони, които искаха да приемат преди ваканцията. Явно се движат добре с него. Предполагам, че затова прецениха, че понеделник и вторник може да са неработни дни”, коментира Николов. „Смятаме, че НС трябва да работи – това ни е работата. Но конкретно това Народно събрание колкото по-малко работи, толкова по-добре, предвид всички проблеми, които създава в държавата”, коментира Николов, който е и депутат. 

Относно предложението за създаване на Комисия за контрол на еврофондовете, Николов обвини управляващите, че „не могат да си поделят 3 милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост”.

„ПП-ДБ държат изпълнителната власт, ГЕРБ и ДПС държат законодателната власт. Предполагам в рамките на няколко дни ще седнат на масата, ще се разберат как ще си поделят средствата и най-вероятно всичко ще приключи дотам. Загубата ще е за нас българите”, каза Николов.

„Не виждам какво ще прави тази комисия, освен че ГРЕБ и ДПС си гарантират, че ще имат пряк контрол и в определени ситуации ще могат да извиват ръцете на ПП-ДБ, така че разпределението на средствата и кражбите да е по-равно. Това е моят личен прочит”, каза Николов. 

Той коментира и защо страната ни губи пари по ПВУ. „Хора, които брутално излъгаха и се занимават само със схеми в последните няколко седмици,  сега са хвърлили око на няколко милиарда и чрез близки до тях фирми се стараят да спечелят проектите. Сигурен съм, че ще ги спечелят. Ние ще ги следим и осветлим, но най-вероятно няма да можем да ги спрем. Те са си направили коалицията и си разпределят порциите на властта”, каза Николов. 

Според него изискванията към България по ПВУ са лоши в дългосрочен план за страната ни. „Ще имаме пропуснати ползи в рамките на десетки милиарди. Цялата зелена сделка няма как да се случи без да преминем през енергийна криза. Каквито и пари да хвърлят като компенсации в дългосрочен план няма как да е добро за нас и цените на електро енергията ще започнат да растат”, каза Николов.

Като кандидат за кмет Николов обясни, че има голям управленски опит. Последните години се е занимавал с бизнес и мениджмънт, управлявал е няколкостотин служители. През последните 5-6 години е бил оперативен директор на компания, която на базата изкуствен интелект е разработвала алгоритми за решаване на сложни транспортни задачи, на някои от най-големите световни логистични компании.

Според него изкуственият интелект може да се приложи и по отношение на трафика в София.

„Като разглеждаме целия трафик, заедно с градския транспорт, като една обща система. Трябва да натрупаме данни, които с някои алгоритми могат да определят модели, по които да се постигне оптимизация по отношение на трафика и транспорта в София. В бизнеса за големи компании сме постигали между 5 и 20% оптимизация. Говоря чрез реорганизация и оптимално решение, без инвестиции в големи инфраструктурни проекти. Само чрез такъв проект могат да се постигнат 10% оптимизация на трафика в София, което може да бъде реализирано в рамките на 1 мандат”, заяви Николов.

Кандидатът на „Възраждане” очерта и основните си приоритети, ако бъде избран за столичен кмет. „Много ми бърка в здравето чистотата на София. Една от целите, които сме си поставили е в края на този четиригодишен мандат София да бъде най-чистата столица в Европа”, каза Николов.

„Имаме 260 милиона бюджет за чистотата. Там първо трябва да се направи ревизия на фирмите, които в момента поддържат чистотата в София. Те са близки до някои, да кажем, олигарси в България. Там това е много сериозно перо - над 74 милиона са за сметоизвозване. Отделно за чистота са още много над 100 милиона. Ще направим ревизия, ще направим друг конкурс, ще направим механизми за контрол. И аз тук бих казал, че като кмет, столичният инспекторат ще бъде под наръчен режим при мен, защото оттам трябва да идва контрола, дали всичко се спазва. В момента проблемът е, че много от почистването на София се извършва фиктивно, а не реално”, смята Николов.

По отношение на „Топлофикация” той смята, че това е голям проблем. „По отношение на „Топлофикация” специално, там държавата трябва да се намеси. „Топлофикация София е в ситуация, в която без сериозни инвестиции няма как да се случат нещата. Но трябва да се вземе решение, защото в момента се наливат средства в бездънна яма”, коментира кандидатът за столичен кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай