Калфин за оставката: Премиерът е преценил, че има нужда от стягане

Калфин за оставката: Премиерът е преценил, че има нужда от стягане | StandartNews.com

"Няколко скандала имаше в публичното пространство, включително последния – за учебното съдържание. В интерес на истината това е процедура на публично обсъждане и се предполага да има различни мнения, не е решено окончателно, но очевидно премиерът е преценил, че цялостната работа на министъра или този ресор има нужда от допълнително стягане". Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНТ във връзка с поисканата от премиера оставка на образователния министър.

 Нормално е номинираният за нов министър да се срещне най-малко с парламентарните групи, които очаква да го подкрепят., каза още той.

На въпрос дали са възможни други оставки в кабинета вицепремиерът заяви, че те винаги са възможни. „Всички, които работим в МС , работим с доста високо напрежение и се опитваме не да поддържаме статуквото, а да променяме неща. Някои от тях са трудни и предизвикват обществена дискусия, но надали можем да кажем, че министерският мандат е до края на мандата на това парламентарно мнозинство – винаги всеки е под такъв риск", коментира Калфин.

Попитан дали АБВ ще подкрепят кандидатурата на Реформаторския блок за нов миистър на образованието и науката, Калфин отговори: „Най-нормалният начин – така, както се случи с министъра на правосъдието, е номинираният за нов министър да се срещне с групите. Най –добре с всички, но най-малко с тези, които очаква да го подкрепят и да си поговорят какво очакват от него".

Промените в ТЕЛК целят много по-индивидуално да се се взима решението за всеки човек., каза още той.

„Идеята е да направим доста промени в ТЕЛК–системата, към която в момента има доста критики. Хората се оплакват , че не работи добре, има и съмнения, че не е справедлива на всичкото отгоре", заяви Калфин. „Предлагаме да се смени методиката. В момента трудоспособността се оценява по една остаряла българска методика. Ние предлагаме да се възприеме тази на СЗО, приета 2001 г. Там се обръща пирамидата, ако в досегашната методика се говори за степен на увреждане, в методиката на СЗО се говори за процент на остатъчна функционалност", обясни вицепремиерът.

Той посочи, че се променяме и начинът, по който се взимат решения. „Много по-индивидуализирано се взима решението за всеки човек и е съобразено с неговите конкретни условия – заболяване, възможности, работна среда и т.н. Полагаме специални усилия за хората, които са в трудоспособна възраст да им помогнем да се върнат на пазара на труда", отбеляза Калфин.
По думите му ресоциализацията на хората с увреждания се случва трудно и няма магически решения. Той посочи обаче, че се търсят по-ефективни начини да се завиши интереса на работодателите към назначаването на такива хора на работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай