Калфин за МВР-служителите: Има свободни места

Калфин за МВР-служителите: Има свободни места | StandartNews.com

„Мнението си по тези теми съм го изразил нееднократно и публично, още тогава, когато заедно със синдикатите обсъждахме различните варианти по промени в кодекса. 20-те работни заплати би трябвало да останат, както го пише в приетия Кодекс за социално подпомагане. Има срок да се диференцират длъжностите в съответното ведомство - кои работят в тежки условия и кои са тези, които работят в нормални условия". Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика по време на блиц-контрола в Комисията по труда, демографската и социалната политика

„Мнението ми съвпада изцяло с мнението на парламента. Това, което беше обявено днес сутринта е изцяло в унисон с Кодекса за социално подпомагане – полицаите да запазят 20-те си заплати. Има свободни места и ако някой се огледа в заплатите на тези хора, да заповяда в сектора", добави още той.

Очакваме през април да започнат преговорите по минималните осигурителни доходи, каза още той. „Ако успеем да направим новия механизъм до април месец, да се договорим по всичко - преговорите за 2017 година могат да започнат по тази базова система", посочи Ивайло Калфин. Според него категоричната прогноза е за 460 лв. Той уточни, че става въпрос за тригодишната прогноза. „Срещу това си мълча за замразяването на максималния осигурителен доход. Мисля, че не би трябвало тази стъпка да подлежи на обсъждане", посочи той. По отношение на това какво ще предложи като критерии на социалните партньори, Ивайло Калфин посочи, че най-близкото до минималния осигурителен доход е средната работна заплата в съответния бранш. „Мисля, че това са критериите, които трябва да следим. Ще го предложа на социалните партньори", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай