Калфин свиква тристранката

Калфин свиква тристранката | StandartNews.com

Вицепремиерът Ивайло Калфин свиква съвета за тристранно сътрудничество в четвъртък. Преди дни той бе критикуван от работодателските организации, че повече от 2 месеца не е събирал тристранката, на която е председател.

В дневния ред Калфин предлага да се обсъдят 10 проекта за изменения в закони и наредби.

Първа точка в дневния ред е Законът за здравното осигуряване, чиито изменения бяха приети от кабинета и внесени в Народното събрание, без да са обсъждани в тристранката. Една от промените предвижда догодина лицата с прекъснати осигурителни права да може да ги възстановяват след заплащане на всички дължими здравни вноски. Ще бъдат разгледани и няколко наредби, в които се правят промени заради изменения в Кодекса за социално осигуряване.

В дневния ред е включен и проект за изменение на Закона за държавния служител, който дава право на ефективни стачни действия и колективно трудово договаряне за чиновниците. Законопроектът е изготвен още през 2011 г., но чак сега ще влезе в кабинета. Тристранката ще обсъди и дейността на работната група по въвеждането на електронна трудова книжка, създадена през лятото на м.г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай