Калфин: Работодатели и синдикати се договарят до сряда за пенсионната система

Калфин: Работодатели и синдикати се договарят до сряда за пенсионната система | StandartNews.com

Все още има резерви от работодатели и синдикати за пенсионната система. Очаква до сряда да видим дали може да ги преодолеем. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин в предаването "Неделя 150" по БНР.

До момента има съгласие, че пакетът за пенсионната реформа е полезен, но след него трябва да продължи работата с теми, които все още са отворени – инвалидните пенсии, необходимите промени в частните пенсионни фондове, но по този пакет има сравнително висока степен на съгласие, обясни той.

Министерски съвет трябва да приеме законопроекта в сряда и той да бъде внесен в парламента, добави Калфин.

Социалният министър коментира промените в система „Сигурност". "Няма как една обществена група да каже: Вие всички променете нещо, ние няма да го променим при нас". Това, което предложихме на служителите в сектора е добро за тях. Това включва неща, за които те се борят от доста години. Самите техни организации, с които говорихме, ни убеждаваха, че те не търсят ранно пенсиониране на всяка цена, а въпросът е, че имат несигурност в това как им се развива кариерата в съответното ведомство и как могат да се пенсионират. С промяната по отношение на пенсионирането даваме достатъчно сигурност и предвидимост", каза той.

Калфин изтъкна, че е съгласен с предложението на Синдикатите в МВР полицаите на терен да се пенсионират на 50-годишна възраст, а всички останали в система - на 53 години. "Най-вероятно това ще бъде включено в законопроекта. В специалните ведомства трябва да направят разграничение за различния вид труд, неговата тежест, рискове и т.н. Това е направено доста плахо към момента. Аз бих приветствал съответните ведомства да направят разграничение на видовете труд. Такъв текст ще има в предложения законопроект. Няма как това да се случи сега", смята той.

"Хората прибягват към инвалидни пенсии, когато са с ниски доходи. Ще се опитаме да изчистим тези въпроси и инвалидните пенсии да бъдат насочени към хората, които имат най-голяма нужда за това. За да се случи тази работа трябва да направим нещо, което го има във всички европейски страни – да има една социално-медицинска експертиза, която следва медицинската констатация за съответното увреждане и която да помага на човека как би могъл да продължи работата си, на какъв режим, в каква среда и т.н., което да даде възможност да помогнем на тези, които биха могли да работят. Поне няколко месеца ще са необходими за това", коментира Калфин.

Калфин настояването на премиера Бойко Борисов да падне банковата тайна за КТБ. "Щом се е стигнало до тук е по-добре всичко да се отвори, отколкото да се подхвърлят списъци, папки, публикации и това да се влачи години", изтъкна той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай