Калфин: Нe отлагаме ангажименти за края на мандата

Калфин: Нe отлагаме ангажименти за края на мандата | StandartNews.com

АБВ ще направи до края на месеца преглед кои от поетите ангажименти в правителствената програма се изпълняват преди да реши дали да оттегли или продължи подкрепата си за кабинета. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при визитата си в Града на липите. „Не може всичко да се свърши за тия 3-4 месеца, но поне трябва да има някакво действие, не можем да приемем отлагане на някои мерки за края на мандата, добави Калфин и посочи като особено важни целенасочените действия с инвестициите, в енергетиката, външно-политическата роля на България.

„Няма незаменими хора, но Георги Първанов е безспорен лидер и партията има нужда от него", посочи Калфин. Той беще категоричен, че няма лидерски амбиции и ако бъде номиниран за председател на АБВ, ще си направи отвод. „Искам да ис свърша работата като социален министър", аргументира отказа си вицепремиерът. Той съобщи, че законопроектът за отговорното родителство е минал всички съгласувания, очаква се само становището на финансовото министерство за финансовите параметри и вероятно другата седмица Министерския съвет ще го приеме.

„Основата идея е да се подпомагат всички семейства, които отглеждат децата си отговорно", поясни философията на закона Калфин. Той увери, че до края на март ще представи и обещания цялостен пакет за пенсионната реформа. „Не очаквам пълен консенсус, между синдикатите и работодателите има непреодолими противоречия, но в крайна сметка отговорността на парламента е да прецени", посочи социалният министър.

Той самият е убеден, че сегашната система е нестабилна и гарантира ниски пенсии и всеки трябва да направи малка отстъпка, за да направим един модел – не наложен, непартиен, дългосрочен. „Основната цел е де създадем един пенсионен фонд, който е максимално независим от бюджета и ще гарантира доста по-добри пенсии", заключи социалният министър Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай