Събота,

Калфин иска пенсиите да са 70% от заплатата

От: Администратор -
Калфин иска пенсиите да са 70% от заплатата
A
A
A

София. Когато човек се пенсионира, трябва да получава 70 процента от възнаграждението, което е получавал, докато е работил. Това е целта на всички тези промени. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНР.

Пенсионната система не е само фондове. Има теми като възраст за пенсиониране, стаж и т.н. Ще информирам депутатите за преговорите със социалните партньори. Очертали сме параметрите на пенсионната система и какво се предвижда в законодателството, допълни той.

За пенсионирането в системата на МВР Калфин смята, че има условия да се намери вариант, който да запази спокойствието в структурата. Против съм махането на социалните придобивки.

По думите му средства за борба с безработицата тази година ще има. Все повече ме интересува не колко средства са отделени, а по какъв начин се използват, допълни той.

Миграцията към големите градове създава големи проблеми и на градовете, и на местещите се хора. Мислим по тези въпроси, как да се увеличи заетостта в селското стопанство, горското стопанство с временна заетост почасово наемане, за да има работа за хората, там където живеят.

Има програма за медиатори, които отиват в тези региони и дават инструменти, каза още Калфин.

А проблемите с имиграционната политика министър Калфин коментира: Ние вече сме отвъд лимита на възможностите. Ако бежанците не си потърсят работа и децата им да ходят на училище - местата, където живеят, ще се превърнат в гета. Трябва да се усили охраната на границата, трябва да правим това, с което можем да се справим. Обществото е наясно с проблема с бежанците. Кризисният момент е преодолян. Тези хора бягат от война. България трябва да има възможност да ги приеме.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички