Какво ще стане ако Украйна загуби войната? Говори военният министър

България ще разчита на МиГ-29 докато дойде новият изтребител F-16 блок 70

Какво ще стане ако Украйна загуби войната? Говори военният министър | StandartNews.com

Ако Украйна загуби войната, рискът от глобален сблъсък ще се увеличи. Оказвайки помощ на Украйна, тя ще защити суверенитета си, което е по-голяма сигурност за източния фланг на НАТО, отколкото Русия да спечели войната. Това заяви в интервю за бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев.

При всяко положение, ако преценим, че руското учение в Черно море представлява по-сериозен риск за икономическото ни развитие, България ще търси решение от съюзниците си. По думите му това, което в момента ни пречи, особено ако се удължи учението на Русия в Черно море е, ако искаме да изпратим екип и техника за наличие на газ, то те в момента не могат да отидат. Транспортните коридори в Черно море работят, уточни военният министър.

От думите на Тагарев стана ясно още, че България ще разчита на МиГ-29 докато дойде новият изтребител F-16 блок 70. Върви процедура за ремонт на двигателите на МиГ-29, като предстои скоро да се сключи договор за ремонт на 6 двигатели в Полша. Скъпо нещо е бойната авиация и ще е скъпо за България да си позволи нови бойни самолети. България вече е получила компенсация за първата част от нелетална помощ, която оказа, скоро се очаква по втория пакет военна помощ да получи компенсация и това, за което дадохме последно, ще изчакаме за компенсация до 2025 г.

За украинския сайт "Миротворец", в който политици, общественици, учени и журналисти са обявени за врагове на украинската държава, Тагарев заяви, че има много такива сайтове и там няма заплахи към хората, които са включени в списъците. По доклад на службите ще се търси решение на въпроса и евентуално може да се направи проверка. Тагарев няма информация как точно се събират и се правят такива списъци, но в много случаи достоверната информация идва от България.

"Сайтът не е насочен към България и там няма заплаха към включените хора в списъците", категоричен бе министърът. В "Миротворец" има политици и журналисти, които отидоха в окупирания Крим. Правителството няма как да защити български гражданин, който се намира на другия край на света, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай