Какво кроят на България? Предупреждение от Костадинов

Колкото по-скоро се разпусне това НС, толкова по-добре, каза още лидерът на "Възраждане"

Какво кроят на България? Предупреждение от Костадинов | StandartNews.com

"Колкото по-скоро се разпусне това Народно събрание (НС), толкова по-добре и аз не мога да разбера мотивите на президента Радев да продължава да бави този свой указ", коментира пред журналисти председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов на въпрос колко още работа трябва да свърши парламентът и кога ще бъде разпуснат. Според него след връщането на третия мандат държавният глава няма вече абсолютно никакво нито морално, нито законово основание да бави.   

Относно Република Северна Македония, Костадинов коментира, че трябва да бъде наложено вето на присъединяването на й към ЕС. Предупреждавахме миналата година за това, че ако се вдигне ветото, безотговорно, под чужд натиск, ще имаме сериозни проблеми, посочи той и допълни, че, за съжаление, това, което са казвали, се е случило. 

По повод на предложението на президента на РСМ Стево Пендаровски да се забрани достъпът на "един евродепутат и няколко други лица от България" до Република Северна Македония, председателят на "Възраждане" коментира, че Пендаровски е човек, който е излъчен от партията, която в момента е "основният двигател на антибългарските процеси" в РСМ. По думите на Костадинов, РСМ винаги е показвала, че когато тръгне в една линия на противопоставяне с България, е готова да стигне докрай. "Големият въпрос е докъде може да стигне България", добави той.  

"Ние сме съюзници с РСМ в НАТО, т.е. ние сме военни съюзници, на базата на какво точно решение наш военен съюзник ще налага евентуално решение за забрана и то за посещение на евродепутати, на народни представители, на представители от каквито и да било политически формации, това съюзническо поведение ли е", коментира лидерът на "Възраждане". "Кога ще поставим въпроса пред съвета на външните министри на НАТО, това са неприятелски действия", попита още той.

Според Костадинов някой се опитва да вкара България и Северна Македония в руско-украинския сценарий и това се случва не заради наши действия, а заради нашите бездействия и въпреки действията на България.

На въпрос дали ще отидат на честванията на рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, лидерът на "Възраждане" каза, че е възможно да отидат, защото винаги, когато са имали време, са ходили. "Сега ситуацията при нас е малко по-особена, ние чакаме буквално всеки момент да се разпусне Народното събрание, не знам докога ще продължим да работим, посочи той. Сега при нас идват и избори, освен всичко друго, възможно е и да не можем да отидем", каза още Костадинов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че от "Възраждане" никога не планират своите мероприятия в РСМ в зависимост от чужди фактори. "Ние не ги правим, за да ядосаме някого или за да се харесаме на някого, ние ги правим, защото така считаме, че е редно", посочи Костадинов. Той отбеляза, че всяка година, за съжаление, само те ходят на 4 май на лобното място на Гоце Делчев край вече унищоженото село Баница, близо до град Сяр в Беломорска Македония в Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай