Как разболяват постовете в БСП

Стефан Данаилов дава рамо на Нинова за предстоящия конгрес и запазване на лидерското място

Как разболяват постовете в БСП | StandartNews.com

Председателският пост в БСП носи само диабет, сензационно обяви пред журналистката Валерия Велева най обичаният социалист Стефан Данаилов два дни преди знаковия червен конгрес, на който трябва да се реши съдбата на лидера Корнелия Нинова.

Заместник-председателят на партията даде мощно рамо на лидера като я помоли да не дава оставка, за да не хвърли партията в хаос. „Аз се тревожа Корнелия да не хвърли оставка и да си тръгне - да се откаже от председателството и да напусне ръководството на партията“, признава Данаилов.

„Имам лична молба към Нинова да си оттегли оставката, това ще успокои партията. Има хора, които вече са заявили, че ще си върнат партийните книжки, ако тя остави партията на вътрешната опозиция - насред пътя. Срещу делегати на конгреса има заплахи да не я подкрепят. Този път Нинова трябва да мисли не за себе си, а за партията“, категоричен е актьорът политик.

А иначе той признава, че Нинова има своите грешки. Една от тях е, че е наложила правилото за ограничаване на броя на мандатите за депутати от БСП, което е оставило важни за хората кадри извън парламента: „И Янаки Стоилов липсва, и Румен Овчаров липсва, и Петър Мутафчиев липсва. Вижда, че в групата нямаме сериозни юристи, нямаме борци, нямаме авторитети. Младите в групата още не са готови, нямат самочувствието на сериозни политици. От тази гледна точка, тя сбърка в желанието си да промени изведнъж и парламентарната група, и партията. Стигна до крайности.“

Не голяма, но беше грешка. Защото Елена не показа политическа мисъл. Тя се държеше като разследващ журналист и ни занимаваше непрекъснато с три доклада и две къщи - някакви цифри размахваше, някакви снимки вадеше, от които никой нищо не разбираше. Звъннах на Нинова и я помолих да каже на Елена да се държи като жена. Но... характер!

Друга грешка била, че позволили на Елена Йончева да се държи неадекватно по време на изборите: „Нейната агресия отблъсна много хора. Хората не обичат такова поведение. На фона на кампанията, която правеше Бойко, агресията на Елена, беше грешка.“

     - Борисов си изигра много добре картите в тези избори! Влезе в кампанията и обра позитивния вот.

     - Гениално! Гениално ги изигра! За 10 дни си направи кампанията. И нашите тичаха много по срещи, Нинова обиколи страната и навсякъде водеше Елена със себе си, но усещането за липса на позитивна европейска перспектива остана.

Критично Стефан Данаилов се отнася и към конфликта между Нинова и Сергей Станишев. „Предупреждавал съм Нинова, че отваря много фронтове. Защо ѝ трябваше конфликта със Сергей? Все пак той е бил толкова години шеф на тази партия, председател е на ПЕС и това пролича в предизборните дискусии. В дебатите той се държеше много професионално. От нашите кандидати той беше единственият сериозен политически говорещ човек. Даже го поздравих за това. А Елена потъна“, разочаровано обяснява той.

Ламбо каза още, че бил против кандидатурата на Мая Манолова за президент но сега твърдо би подкрепил името й за кмет на София и призова БСП да говорят твърдо с нея и да я предложат чрез инициативен комитет. „Само, че ме е страх, че без да говорят твърдо с нея, започват да се обаждат – ние ще я предложим, пък няма да я предложим, което не е добро. Първо трябва да се реши кой ще я предложи“, казва Данаилов.

На въпрос дали това ще се направи чрез инициативен комитет, той отговаря: „По-добре ще е, но все пак основните поддръжници ще бъдат БСП. Защото чувам, че и Сашо Томов я е предложил, което е голям смях. И Слави Трифонов, което също е несериозно“, категоричен е заместник-председателят на социалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай