Кафе със захар преди конгреса

Кафе със захар преди конгреса | StandartNews.com

Миков поведе в залозите за лидер, "Аз мога", ще каже Гергов на делегатите

Кафе със захар сервира вчера на "Позитано" 20 Сергей Станишев на основните претенденти за поста му. На разговор с шефа в оставка и оргсекретаря Димитър Дъбов се явиха Михаил Миков, Драгомир Стойнев, Георги Гергов и Янаки Стоилов.

Който и от вас да стане лидер, нека покани другите за свои заместници, за да е единна партията, поискал Станишев. Това съобщиха за "Стандарт" източници от "Позитано" 20. Според тях Сергей уговарял доскорошните си подчинени да управляват БСП с лидерски борд. Повод за срещата била усилената телефонна агитация за отделните кандидати пред последната седмица. Нито един от участниците в срещата на сладко кафе обаче не пожела да коментира разговора. Похвално е, че Станишев се опитва да постигне единство, но може конгресът и резултатите от него да се окажат поредното горчиво кафе, което ще изпие той на финала, злословеха опонентите му.

Михаил Миков водеше вчера убедително в залозите на делегатите за лидер. Нормално е, той е с най-много номинации, обясняваха соцдепутати.

От два дни паролата за конгреса на БСП е ММ. Според част от социалистите тя е за Михаил Миков, който можело да победи още на първи тур. Според други - за Мая Манолова, която със сигурност отивала на балотаж.

"БСП не е в идейна криза, трябва ни повече мотивация", смята фаворитът за шеф на столетницата Михаил Миков.
"Избираме не просто председател, а път. Надявам се БСП да избере пътя на промяната", каза Манолова. "Аз мога" - с тези думи Георги Гергов ще започне речта си пред конгреса. Той е категоричен, че ще убеди делегатите да го изберат за председател.

Драгомир Стойнев пък е твърдо решен да сложи край на другарския огън в партията. "Само ръководители, които не зависят от външна намеса, могат да я ръководят", е едно от посланията на Янаки Стоилов. Апел за единство преди изборите ще отправи към делегатите и любимецът на поколения българи Стефан Данаилов. Той също е номиниран за лидер, но щял да си направи отвод. По 7 минути реч ще има всеки от 18-те кандидати за шеф на БСП. Очаква се в тайния вот да участват не повече от 8 - Мая Манолова, Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Георги Гергов, Янаки Стоилов, Георги Кадиев, Красимир Янков. Останалите щели да се оттеглят доброволно от битката, прогнозират апаратчици. Според тях водачът на червените ще бъде избран след балотаж през нощта. Гласуването може да се проточи дори до сутринта, твърдят членове на изпълнителното бюро.

Почти всички членове на най-висшия форум на партията от страната пристигнаха в ранния следобед в София. Те се настаниха в хотел "Родина". Цял ден вчера в соццентралата влизаха за по 5 минути депутати и областни лидери, за да си взимат документите за конгреса. Вечерта по традиция червените се събраха на групи в елитни ресторанти, за да избистрят стратегията си за днешния конгрес

Найденов: Чака ни изпитание

От избора на нов лидер на БСП в неделя зависи много - най-вече до каква степен желанието на социалистите, което се свързва с промяна и обновление, ще бъде реализирано. Това заяви министърът на отбраната в оставка и говорител на НС на БСП Ангел Найденов вчера. "Можем да излезем по-силни, избирайки нов лидер, който е в състояние да води битки и да печели. Може да излезем разединени и слаби, но не искам да мисля в тази посока. Чака ни едно сериозно изпитание в неделя, на което възлагам особени надежди", смята той.

Йотова се скара на Орешарски

Изведнъж господин Орешарски реши, че трябва да се актуализира и държавният бюджет. Това заяви Илияна Йотова от БСП, която е номинирана за лидер на партията. "Е, добре, питаме ние - кога е бил прав, когато изнасяше колонка от цифри и обясняваше как всичко в държавата е наред, как има достатъчно буфери, как няма нужда от актуализация и как има вътрешни резерви. Кое и какво стана в държавата за една нощ, за да се промени мнението му на 180 градуса", попита още Йотова пред Дарик. Тя коментира и лидерската битка в БСП: "Своето решение все още не съм взела, имам колебание между две кандидатури", каза тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай