Кабинетът развърза кесията за Коледа

Раздадоха 23 млн., половината отиват за помощи и лечение на бедни

Кабинетът развърза кесията за Коледа | StandartNews.com

Министрите влязоха в ролята на Дядо Коледа. Предпразнично правителството раздаде 23 млн. лева допълнителни средства за ведомствата. В същото време БСП и ДПС все още спорят за парите за пенсии.

Коледната торба с подаръци отваря кабинетът. На неприсъствено заседание на правителството са разпределени повече от 23 млн. лева, стана ясно във вторник. Над половината от тази сума отива за социално слаби, съобщиха от Министерския съвет. Ведомството на труда и социалната политика получава допълнително 12 млн. лв. Те са за сметка на икономии на разходи и трансфери по републиканския бюджет. Средствата са предназначени за изплащане на дължими помощи и обезщетения по редица социални закони. Парите ще отидат за покупка на помощни средства и медицински изделия на хора с увреждания, за отпускане на целева помощ за отопление, както и за покриване на разходи за диагностика и лечение на лица без доход в болниците.

Над 9 милиона са предвидени за администрацията на правителството и областните управи. С парите те ще могат успешно да приключат започнати проекти по европейски програми, обясниха финансови експерти от Министерския съвет.

Държавното дружество "Български пощи" получава 1 млн. лв. Парите се дават за "компенсиране на несправедливата финансова тежест от извършване на универсалната пощенска услуга през 2011 г. по Закона за пощенските услуги". Средствата са спестени от двата проведени конкурса за доставка на безплатни декодери за социално слабите. Компенсацията от 1 млн. лева е нищожна на фона на необходимите 12,5 млн. лв., за които настояваха "Български пощи". След протести на служителите на "Български пощи" преди три месеца от бюджета на Министерството на транспорта на компанията допълнително бяха отпуснати още 6,5 млн. лв. спестени средства от съкратени разходи. В бюджета за тази година като компенсация на универсалната пощенска услуга пък бяха заложени едва 2 млн. лева. Така недофинансирането на "Български пощи" на практика остана около 3 млн. лева.

Друга част от средствата отиват за извънредни полети със специално предназначение за "Авиотряд 28", които не са били планирани. С част от сумата ще се покрие и вноската на България в Европейския институт за публична администрация.

Дворецът на културата и спорта във Варна получава половин милион. Финансовата инжекция е, за да се приведе залата в европейски вид.

"За своите 45 години тя е сериозно амортизирана и не отговаря на новите изисквания на европейските и световните федерации по волейбол и хандбал", мотивира решението си правителството. "За да може да се провеждат международни състезания в нея, тя трябва да бъде ремонтирана, като се разшири игралното поле, изградят се подвижни трибуни, подмени се отоплителната и вентилационната инсталация", коментират финансовите специалисти на Пламен Орешарски.

На последните две заседания на кабинета в сряда и събота се очаква да бъдат отпуснати още пари. На 14 декември кабинетът обяви, че успешно е емитирал заем за 600 млн. лв., като с част от средствата ще бъде покрит дефицитът в бюджета.

Дават пари за заплати на надзиратели и инспектори

Близо 6 млн. лв се очаква да бъдат отпуснати в сряда с решение на правителството по бюджета на Министерство на правосъдието. Средствата ще са нужни за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски на служителите на главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" и на Агенцията по вписванията. По закон парите на служителите трябва да бъдат изплатени до края на годината. С друга промяна в министерско постановление се дават близо 2 млн. лв. на Министерство на регионалното развитие за заплати на служителите в ДНСК и агенцията по геодезия.

Командировките на дипломатите излезнаха 4 млн.

Четири милиона лева ще отпусне в сряда кабинетът за разплащане на командировъчните за мисиите ни зад граница. Парите ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на външните работи. Средствата ще се използват, за да се изплатят дължимите командировъчни средства при задграничен мандат до края на 2013 г. От Министерския съвет обясняват, че недостигът на средства не позволява обезпечаването в пълен размер на основните на практика доходи на служителите в задграничните мисии. С приемането на постановлението ще се избегне възможността тези средства да се изплащат със закъснение от над 30 дни през 2014 г.

600 000 лв. за 100% цифровизация

600 хил. лева отпуска кабинетът за осигуряването на цифрова телевизия на около 1800 души. И тези средства са спестени от доставката на декодерите за социално слабите. Парите се дават на кметовете на 84-те общини, които трябва да решат как да доставят тв сигнал на онези 393 слабо населени места, които останаха без аналогов и не получиха и цифров сигнал от 30 септември. В зависимост от терена на всяко населено място и от предложенията на конкретните доставчици на цифровия сигнал кметовете сами ще решат кое ще е по-изгодно за тях - дали да доставят ретранслатори на цифров сигнал, или да закупят и монтират сателитни чинии. Това обясниха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Скандал за заплати взриви тристранката

Предложения на КНСБ за промени в Кодекса на труда предизвикаха гнева на работодателските организации. Те дори заплашиха, че ще напуснат тристранката. Работодателските организации обвиниха кабинета, че зад гърба им вкарва промени в трудовото законодателство, които не са консултирани с тях. Такава била отмяната на текста, който в момента дава право на работодателя при финансови затруднения да изплаща 60% от заплатите на своите работници. Според синдикатите с нея се злоупотребява. Затова КНСБ настоява в Кодекса на труда да се запише, че при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника работодателят трябва да гарантира изплащането на пълния размер на уговореното трудово възнаграждение. "Не е вярно, че бизнесът злоупотребява", коментира Васил Велев, председател на АИКБ. "Възнагражденията на работниците са с голям приоритет за работодателите", увери той. Председателят на тристранката вицепремиерът Зинаида Златанова обяви, че работна група от синдикалисти и работодатели ще сближи позициите по промени в Кодекса на труда след Нова година.

БСП и ДПС не се разбраха за пенсиите

БСП и ДПС не се разбраха за ранното пенсиониране. То трябва да позволи хората да излизат в пенсия по-рано, ако не им достига година от необходимата възраст. Те обаче ще взимат 85% от парите за старост. "Няма договорка за гъвкави форми на пенсиониране при недостиг на стаж и възраст", заяви социалният министър Хасан Адемов. Само преди ден възможността бе оповестена от соцдепутатката Екатерина Заякова. Според нея е съгласувана с ДПС. Оказа се обаче, че такава договорка няма. "Не е отваряна и дума за година гъвкаво пенсиониране при недостиг на стаж или възраст", заяви и шефката на социалната комисия Корнелия Нинова (БСП). "Колегата е сгрешила, за което моля за извинение", допълни тя. Нинова обясни, че внесеното от БСП предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване е друго. Според него "при недостиг на две години стаж и/или възраст можеш да се пенсионираш предсрочно с 0,4% месечно по-ниска пенсия", т.е за 2 години изчисления това става около 9,6%", уточни още Нинова. Социалистката обаче призна, че от БСП не са срещнали подкрепа за тази промяна от ДПС и от останалите партии в парламента. "Не съм оптимист, че предложението ще мине и в пленарна зала", добави още Нинова.

В сряда парламентът трябва да гласува промени в Кодекса за социалното осигуряване, една от които е и предсрочното пенсиониране. ДПС вече гласува "въздържали се" при второто четене на законопроекта в социалната комисия и се очаква да не подкрепи предложението на левицата, което първоначално предвиждаше възможност за по-ранно пенсиониране на хората, на които не им достигат две години стаж или възраст.

Апел: Депутатите да си замразят възрастта

В много страни от ЕС има ранно пенсиониране при намалена пенсия, от което се възползват безработни над 55-годишна възраст, обикновено с ниска квалификация, които трудно могат да си намерят работа. Това коментира Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Подобна мярка отпушва пазара на труда за млади хора, които тепърва започват да си търсят работа, каза още той. Синдикатите пък са против вдигането с 4 месеца на възрастта за пенсиониране на работниците, които се трудят при тежки условия - първа и втора категория труд.

"На фона на отпадането на възрастта за военните ние няма начин да преглътнем лесно вдигането на годините за пенсия за миньори и други тежки категории труд", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Ще браним правата на миньорите, те не може да бъдат третирани по-зле от военните", каза още той. Димитров призова депутатите днес да замразят и тяхната пенсионна възраст. По сметките на синдикатите това ще струва около 9 милиона лева повече за пенсии догодина.

Затвор за неплатени надници

КНСБ ще иска криминализиране на неплащането на заплати. Това стана ясно от изявление на лидера на синдиката Пламен Димитров в Пловдив. Става дума за умишленото неплащане на трудовите възнаграждения от страна на работодателите. През следващата година синдикатът ще стартира и заеми до 6000 лева за членовете на КНСБ. Парите ще са с лихва 5,5%. Предвидена е безплатна адвокатска защита при напускане на работа на синдикалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай