Кабинетът предлага секции в чужбина (ОБЗОР)

Кабинетът предлага секции в чужбина (ОБЗОР) | StandartNews.com

Компромис в Изборния кодекс за гласуването на българите в чужбина търси премиерът Бойко Борисов. "Има някакви решения, едно от тях е ЦИК да даде възможност на Министерски съвет да открива секции там, където има повече от 100 души", каза той в село Ябланово. Все още се проверява юридически издържано ли е правителството да има такива права за вота в чужбина. "Не знам дали ще мине през Венецианската комисия, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпросът", каза премиерът. Ден преди това президентът Росен Плевнелиев обяви, че налага вето върху кодекса заради "неравното третиране на българските граждани в чужбина". "Има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята", каза Борисов. Той подчерта, че истински разчита на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, но и че иска да защити правото на всеки човек да гласува. "Национална сигурност е тези хора тук да бъдат щастливи, да имат път. Националната сигурност ще е застрашена, когато те са недоволни и държавата не им обръща внимание", мотивира се Борисов, като даде Ябланово за пример. "Ако накрая трябва да избирам между стабилност и демокрация, правата на хората, ще избера правата на хората и демокрацията", категоричен бе той. "На нас не ни трябват допълнителни помощи чрез Изборния кодекс. Точно обратното - би ни навредило това, ако нашият имидж на най-демократична партия, представляваща най-голям брой българи, бъде накърнен с квалификации, че сме ограничили правата или сме насочили своите действия в неправилна посока", коментира още Борисов.

И допълни: "Когато се отвори кутията на Пандора, всяка партия се опитала да вкара колкото може повече от предизборните си програми. Някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика в един момент ГЕРБ е трябвало да защити други интереси".

Бойко Борисов събира утре парламентарната група на ГЕРБ и Изпълнителната комисия, за да вземат решение за Изборния кодекс и вота на българите в чужбина. Очаква се преди това той да има среща и с Патриотичния фронт, които заплашиха стабилността на кабинета, ако ГЕРБ направи отстъпки. "Ще продължим да водим разговори с нашите партньори от РБ, ПФ и АБВ, защото стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани", написа в събота във Фейсбук премиерът.

Борисов обеща на кметовете на Ябланово и Филаретово да имат нов път до 15 септември. "България не е само жълтите павета, където 15-20 души мислят, че светът се върти около тях, а и тук. Тези хора искат да живеят нормално, а доскоро нямаха дори чешми", каза премиерът.

Кунева: Решението минава през е-гласуване

Част от решението за секциите в чужбина минава през електронното гласуване. Това обяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. "В този век на мобилност трябва да дадем възможност на всички български граждани да могат да упражнят правото си на глас", посочи тя. И припомни, че РБ от самото начало са настоявали ограниченията за откриване на секции извън България да влязат в сила след въвеждане на онлайн вота. "Целта на Изборния кодекс е да създадем закон за България, а не за партиите", посочи Кунева и призова за разумно решение. "ГЕРБ има важна роля на най-голямата партия, но отговорността и на останалите е определяща", смята тя. Във вторник ръководството на блока се събира, за да излезе с позиция по президентското вето.

Патриотите непоколебими

Жалко е, когато министър-председател не избира стабилността и приема натиска от чужда държава, коментира пред "Стандарт" лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Според него през последните 25 години всеки говори за права на гражданите и демокрация и в резултат държавата е без армия, без полиция, без служби за сигурност, с нарязани ракети и танкове. "Жертвайки сигурността за сметка на правата, българските граждани не живеят по-добре", посочи той. "Истинската дилема е сигурност, достойнство и оцеляване на България пред държава, която се срива от демографска криза и става все по-зависима от капризите в Анкара", допълни Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай