Кабинетът на Израел заседава в София

Кабинетът на Израел заседава в София | StandartNews.com

Виновните за Сарафово трябва да се изправят пред съда, каза Орешарски на Нетаняху

Ерусалим. На втория ден от визитата си в Израел премиерът Пламен Орешарски покани на гости в България колегата си Бенямин Нетаняху и министрите му. "Ще се радвам да бъда домакин на съвместно заседание на българското и израелското правителство в София до края на годината", заяви той преди срещата си с израелския премиер в Ерусалим. "Много се радвам да бъда домакин на тази среща и ви приветствам в нашата страна", отговори Нетаняху. Той не пропусна да благодари и за спасяването на евреите по време на Холокоста.

По време на срещата си двамата премиери не подминаха и трагедията от атентата в Сарафово през 2012 г. "Продължаваме да правим всичко възможно, за да завършим разследването", обясни Орешарски. Той изказа съжалението си за жертвите от атентата, както и твърдата си убеденост, че виновните трябва да бъдат изправени пред съда.

След срещата премиерът посети Стената на плача и Божи гроб. Орешарски беше приет и от ерусалимския патриарх Теофил 3.

В понеделник вечерта пък премиерът се срещна и с израелския бизнес. Те обсъдиха редица възможности за икономическо сътрудничество между двете страни. Внасянето на газ от Израел и диверсифицирането на доставките у нас по този начин е една от тях. "В момента се разработват две находища в източната част на Средиземно море в израелски води", каза Орешарски. Според него израелският газ може да достига до България през гръцката мрежа.

Орешарски не пропусна и да рекламира страната ни като атрактивна дестинация за инвестиции. Данъчният режим в съчетание с квалифицирана работна ръка и най-ниски оперативни разходи в Европа ни нареждат сред добрите дестинации за бизнес, обясни той. Според него в периода на кризата българската икономика се е представила сравнително успешно. Той подчерта, че банковата система е стабилна, а бюджетният дефицит и публичният дълг са на ниски равнища. Според него водещите позиции на Израел в сферата на високите технологии предопределят интереса ни за сътрудничество в научно-техническата и развойната дейност.

Еврейка разплака Елка Орешарска

Еврейка от български произход трогна до сълзи Елка Орешарска. Тя заедно с премиера Пламен Орешарски се поклони пред Яд Вашем - най-големия мемориал на загиналите в Холокоста в Израел.

Сълзите в очите на Елка бликнаха след разказа на адвокатка за това как българският народ й е помогнал да се спаси. По време на 15-минутната история премиерската съпруга едва не се разплака. Спасената жена сега е една от най-известните адвокати в Израел.

В Яд Вашем се е съхранила паметта от Холокоста, която учи нас и бъдещите поколения никога да не позволяваме такава трагедия да се повтори, написа пък Орешарски във възпоменателната книга на мемориала. Повече от два часа премиерът обиколя комплекса, където се запозна отблизо с мъката на евреите. Специално внимание той отдели на българския кът. Премиерът поднесе и венец на паметната плоча, където се съхранява прахта на починалите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай