Кабинетът дава още 5 млн. лв. за бежанците

Кабинетът дава още 5 млн. лв. за бежанците | StandartNews.com

Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лв, съобщиха от правителствената пресслужба.

Средствата са за обезпечаване на дейностите на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Те са свързани с осигуряването на храненето на търсещите закрила лица, охрана на центровете и текуща издръжка на териториалните поделения на агенцията. Предвидени са средства и за оборудване на Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

С промени в Устройствения правилник на агенцията се увеличава щатната й численост със 100 бройки, като със същия брой се намалява щатната численост на МВР.

Увеличаването на персонала на агенцията е финансово осигурено до 14 юни 2016 г. от Европейската комисия на основание на подписано на 29 май 2015 г. Споразумение за изпълнение за срок от една година на „План за спешни мерки" по Фонд „Убежище, миграция и интеграция". Така ще се създадат минимални условия за изпълнение на дейностите по предоставяне на международна закрила на чужденци в страната в отговор на новите реалности и предизвикателствата, настъпили в резултат на запазващата се тенденция за трайно увеличаване на кандидатите за закрила към България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай