Извънредно събрание на Изпълнителното бюро на БСП

Извънредно събрание на Изпълнителното бюро на БСП | StandartNews.com

София. Изпълнителното бюро на БСП се събра в навечерието на заседанието на Конмсултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, съобщи бТВ.

Ръководството на партията обсъжда позицията на левицата за датата на предстоящия вот, задължителното гласуване и „Южен поток".

Утре в президентството се очаква да стана ясна датата на изборите, да се обсъдят теми като кандидатурата на България за еврокомисар. Политическите партии би трябвало да постигнат и съгласие по ключови въпроси като реформата в образованието, здравеопазването и енергетиката в контекста на „Южен поток".

Заседанието на КСНС започва в 9.00 ч. на "Дондуков" 2. 

БСП не е обсъждало дата за оставка на кабинета

"Не очаквам утре да бъде фиксирана дата за предсрочните избори, но нека да оставим и пространство за изненади от утрешното заседание на КСНС", заяви министърът на отбраната и говорител на Изпълнителното бюро на БСП Ангел Найденов, цитиран от БГНЕС.

"Не очаквайте да предопределя какъв ще бъде резултатът от заседанието на КСНС", коментира Найденов на излизане от централата на "Позитано" 20.

Найденов припомни, че на председателя на Националния съвет на партията и на ПГ на БСП е било възложено да проведе разговори и консултации с политическите партии и институциите, за да се види кога е подходящият период за провеждане на избори.

"Продължаваме да държим на бързи парламентарни избори, които трябва да бъдат съобразени и със задачите, които предстои да бъдат реализирани в рамките на дейността на правителството, и на НС", каза той. Въпреки това Найденов уточни, че БСП не се обвързва с конкретна дата и коментира, че датата 28 септември е точно толкова подходяща или неподходяща, колкото всички останали дати в края на септември или началото на октомври.

"Оставката на правителството е продукт на определянето на периода и на датата на изборите. След тази оставка текат определени срокове, обвързани с указа на президента, в който трябва да бъде определена датата за провеждане на предсрочните парламентарни избори. Не може оставката да предшества разговорите и мнението на политическите формации", подчерта Найденов.

Запитан за възможността правителството да подаде оставка след КСНС утре Найденов заяви, че на днешното заседание на Изпълнителното бюро на БСП не е обсъждана такава позиция или подобна стъпка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай