Извънредно! Рунд 1 за властта приключи. Какво се разбраха?

Преговорите продължават утре

Извънредно! Рунд 1 за властта приключи. Какво се разбраха? | StandartNews.com

Първият кръг преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключи без отговор на въпроса как да продължи управлението, ако има ротация. Разговорите свършиха малко след 22.00 часа, съобщава БНТ. От страна на ГЕРБ на масата е сложено споразумение, което да превърне сглобката в коалиция. От страна на ПП-ДБ е сложен меморандум с механизъм за назначения в регулаторите.

ВИЖ ОЩЕ: Преговорите започнаха: Кирил Петков подрани, ГЕРБ се скри

Срещата тази вечер беше закрита за медиите и нито преди, нито след нея имаше коментари от участниците.

ВИЖ ОЩЕ: В 12 без 5: Христо Иванов с 12 условия към ГЕРБ

От изхода на преговорите зависи дали ще има правителство с премиер Мария Габриел или ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, които да се проведат с вота за евродепутати през юни. Николай Денков подаде оставка във вторник. В понеделник и вторник президентът Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии преди да връчи мандата за правителство на Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Страшен скандал с Кирил Петков. Кметове подскочиха като ужилени

От страна на ГЕРБ-СДС в преговорите участваха Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. От ПП-ДБ на масата седнаха Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов Атанас Атанасов и Асен Василев.

Срещата започна в 18.00 часа. Тя се проведе  в сградата на парламента. Преговорите ще продължат и в неделя, за да се стигне до съгласие преди консултациите за нов кабинет при президента Румен Радев в понеделник.

На 5 март седмица премиерът Николай Денков подаде оставката на кабинета и тя беше гласувана от парламента. Това предизвика възмущението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заговори за нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейския вот през юни. В крайна сметка ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха да започнат преговори за ротацията в събота вечерта.

Малко по-рано в събота съпредседателят на коалицията Христо Иванов каза, че с колегите му подкрепят ротацията, но искат гаранции за реформи да бъдат закрепени в общ документ. На конференция на партията му "Да, България" бяха гласувани нови 12 условия, които бяха поставени пред ГЕРБ.

В петък пък Денков изрази увереност, че общото управление на двете формации и с подкрепата на ДПС ще продължи поне още 9 месеца, както предвижда първоначалното "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ.

На влизане в парламента в събота никой не пожела да направи подробен коментар. Единствено съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов изрази увереност пред журналистите, че преговорите ще постигнат успех: "Ще постигнем съгласие, бъдете спокойни."

Предварителното споразумение между първите две формации предвижда ротация на премиерския пост и на председателското място в парламента, което досега се заема от Росен Желязков (ГЕРБ).

Партията на Борисов вече предложи подписване на споразумение за общо управление в рамките на пълен мандат. С него ГЕРБ поиска повече власт, както и ДПС да участват в попълването на съставите на регулаторите, които предстои да бъдат сменени. Преди това от ПП-ДБ предложиха договор за реформи, който обаче беше разкритикуван от Борисов и колегите му.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
КИРУ ЖЪРТЪ
преди 1 месец

БАНКЯНСКАТА. МУТРА СЕ ОПИТВА. ДА СЕ. ВЪРНЕ. ВЪВ ВЛАСТА. НЕКОНТРОЛИРУЕМО И. ПАК В. КОМБИНАЦИЯ. С. ДРУГИЯ ПРЕСТЪПЕН. ХОЛДИНГ. ДПС НА. ДОГАН

Откажи
Илия
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи