Извънредно от Кирил Петков! ПП-ДБ прати нова оферта към ГЕРБ

По думите му разговорите с ГЕРБ напоследък са станали все по-трудни

Извънредно от Кирил Петков! ПП-ДБ прати нова оферта към ГЕРБ | StandartNews.com

„Решихме да направим смяна на подхода – изработихме меморандум, който е нашата начална преговорна позиция. Когато го финализираме, той трябва да стане договор. Този меморандум е между "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС, и нашето предложение е да бъде подписан от политическите лидери и от Николай Денков и Мария Габриел – всички да поемем отговорност за него“. Това обяви пред репортери съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите му разговорите с ГЕРБ напоследък са станали все по-трудни с изказвания по медиите и кулоарите на парламента, а времето тече.

В меморандума ще бъдат записани основните цели на управлението в следващите 9 месеца. Документът съдържа четири важни аспекта.

„Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ГЕРБ, че първо трябва да се мине по много прозрачна процедура за всяка номинация с тест за интегритет, проверка за корупция. Един път, когато се мине през тази тежка процедура, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно. Това означава, че ако някой реши да припознае кандидат от обществена организация или от друга политическа партия, това става през депутат от ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС и тази номинация се води като част от групата на тази партия. Последната стъпка е двете сили да могат да сложат вето на номинацията на другата партия, ако по време на проверките излиза, че тази номинация ще накърни репутацията на институцията“, обясни Петков.

Според него ако ГЕРБ реши да издигне кандидат на ДПС и той мине през всички проверки, то отговорността за него ще бъде на ГЕРБ.

Останалите точки са свързани със службите за сигурност, съдебната реформа и антикорупционните мерки.

„Управлението има смисъл само ако тези реформи продължават. Мислим, че не трябва да говорим само за тази ротация. Въпросът е можем ли да направим механизъм, където ротациите да продължат в следващите четири години. На никой не му трябва тези драми да се случват на всеки девет месеца. Нека те да са на интервали 9 месеца, но да говорим за следващите ротации в продължение на четири години“, допълни съпредседателят на ПП.

По думите му от партията не поставят червени линии и са готови да преговарят по всяка една от точките с партньорите си в управлението.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vikos
преди 2 месеца

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си------ https://shout.to/testa

Откажи