Изсипват военни по границата с Турция. Тежко на каналджиите!

Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов

Изсипват военни по границата с Турция. Тежко на каналджиите! | StandartNews.com

Патрулирането по българо-турската граница е подсилено с военнослужещи, като до седмица техният брой ще достигне над 500 души. Освен от Сухопътните войски, в ход е изпращането на служители и от "Военна полиция". Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти тази сутрин в Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово.

Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев двамата инспектират днес участъци от българо-турската граница, за да бъдат предприети допълнителни мерки срещу мигрантския натиск.

Военнослужещите извършват наблюдателни и охранителни действия в патрули съвместно със служители на ГД "Гранична полиция". Задържането на нарушители на границата се извършва от граничните полицаи. След 7 септември служители на "Военна полиция" ще могат да извършват самостоятелни патрули и те ще имат правомощия и за задържане на нарушители, поясни министър Стоянов.

Друго специализирано формирование военнослужещи ще извърши оглед и възстановяване на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип на границата, ако е необходимо.

Сред първостепенните задачи е подобряването на пътната инфраструктура в региона преди зимния сезон. Лошите пътища причиняват щети върху техниката. Военнослужещите на границата разполагат с над 60 единици специализирана техника, поясни министърът на отбраната.

По време на работното посещение министрите на вътрешните работи и на отбраната извършват оглед на участък от предпазното съоръжение на българо-турската граница. При огледа на границата министър Димитър Стоянов разговаря и с част от патрулиращите военнослужещи и гранични полицаи.

От министерството на отбраната припомнят, че поради засиления мигрантски натиск Сухопътните войски участват в оказване на помощ на МВР по охрана на южната граница на България от 1 ноември 2021 г. с близо 300 военнослужещи. Периодично се извършва ротация на формированията като досега общо 1559 военнослужещи са участвали в съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“.

Освен това в периода 29 октомври – 30 декември 2021 г. 25 военнослужещи  от състава на 55-и инженерен полк извършиха ремонтно-възстановителни дейности на над 63 км от инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащия път.

От 27 август 2022 г. Българската армия увеличава поетапно участието си в охраната на държавната граница с военнослужещи с необходимите технически средства и транспортна техника с повишена проходимост. Военнослужещите провеждат съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай