Изпреварихме Румъния по усвоени евросредства

Изпреварихме Румъния по усвоени евросредства | StandartNews.com

България е усвоила над 92% от евросредствата. Това премиерът Бойко Борисов в Ямбол, където е на посещение. „Въпреки експериментът „Орешарски" и загубата от близо две години в момента сме на 92-93% и вече изпреварихме много и Румъния, и други", изтъкна той и добави, че страната ни се намира в първата осмица по усвояването на средства от еврофондове.

Премиерът изтъкна, че България е изключително дисциплинирана както по линия на европарите, така и сега с бежанската вълна. „За това и пуснаха веднага европейските фондове. Вие знаете, че след две спирания трябваше по някои програми да се чака плащанията да започнат от първи юли тази година. Сметнете, ако от първи юли бяхме започнали да работим, дали щяха да стават тези пречиствателни станции или тук, където сме днес. Как щяха да се справят за няколко месеца. Така, че хората от Брюксел проявиха не разбиране, а огромна обич към България. Благодарение на това стана и Софийският завод за битови отпадъци – над 300 млн.лв , днес в Созопол – 75 млн. лева, утре в Стара Загора – прекрасен парк и градска среда. И всичко това с европейски пари", посочи Борисов като беше категоричен, че кабинетът, кметовете и администрации полагат всички усилия. „Усилия полагат, ако щете и строителните компании", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

"Ако например в Ямбол не се справят с депото - просто да не ми се мяркат пред очите. Имат всичко. Защото като дръпна мандалото на 30 декември, това което не е довършено ще трябват бюджетни пари. Нека дойдат при мен с Горанов да ми искат пари тогава, защото са се размотали, за който и град да става въпрос. Така, че денонощна работа и да приключат в срок депото, клетката, всичко", коментира още премиерът.

"След десетилетия на затворени врати емблемата на Ямбол - Безистена, отново ще радва всички жители и гости на града. Заедно с кмета Георги Славов и транспортния министър Ивайло Московски открихме сградата, ремонтирана и обновена по проект от ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г. на стойност над 5 млн. лв.", съобщи той в социалната мрежа и публикува снимки от откриването.

"Вътрешното пространство на Безистена е изцяло модернизирано, като е пригодено към новата му функция на културно-информационен и туристически център. Залите му са нов дом за уникални произведения на изкуство и ценни културно-исторически експонати, като чрез съвременна интерактивна система са визуализирани исторически сгради, събития и личности, както и туристически маршрути. Центърът и градският площад също са реконструирани и са придобили съвсем нов облик, благодарение на проект за "Зелена и достъпна градска среда" на ОПРР. Това е един добър пример за надграждане на цялостната концепцията за подобряване на туристическите атракции в Ямбол", посочва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай